Amenintarea Europei: războiul „rece” dintre SUA și China. „Bătrânul Continent” nu mai este centrul lumii

Sursa: arhiva EVZ

Războiul Rece dintre SUA și China afectează și Europa, un continent slăbit, care a încetat să mai fie centrul lumii, așa cum notează jurnaliștii de la Diario de Noticias. 

Europa a trecut cu bine peste Războiul Rece încheiat în anul 1990 și a devenit tot mai puternică. O nouă conflagrație la acest nivel se desfășoară, în aceste vremuri, între SUA și China, după cum notează, într-o analiză, jurnaliștii de la Diario de Noticias.

Europa a devenit mai puternică după Războiul Rece

„În 1990, primul război rece s-a încheiat pașnic și stabilitatea rezultată de aici a adus avantaje Europei. La trecerea a doar 30 de ani, se pare că suntem în pragul unui nou război rece, de această dată între SUA și China. Un nou război rece nu este în interesul Europei. De la sfârșitul primului război rece, lumea s-a schimbat profund. O lume bipolară cu două ideologii ostile și cu sisteme economice ireconciliabile - așa cum s-a întâmplat în primul război rece - nu mai există. Europa nu mai este divizată de o cortină de fier, iar teama de a deveni câmpul de luptă între NATO și defunctul Tratat de la Varșovia a dispărut.

Rusia este o putere militară, dar o țară medie din punct de vedere economic (cu un PIB între Spania și Italia). Europa nu mai este centrul lumii, iar comerțul transatlantic nu mai este cel mai important în cadrul schimburilor comerciale internaționale. Noul centru economic global se mută în regiunea Asia-Pacific și în Asia de Sud. În aceste zone geografice se va desfășura noul război rece.

Un nou Război Rece, de această dată între SUA și China

SUA doresc să joace un rol activ în această regiune, și anume în planul hard power militar și formează noi alianțe (AUKUS) și le consolidează pe cele vechi pentru a stopa ascensiunea Chinei (și, pe termen lung, a Indiei). Nu este în interesul UE să se implice în acest nou război rece din Asia-Pacific”, conform sursei citate.

„Principalele preocupări europene trebuie să fie altele. Trebuie să continuăm să ordonăm Europa, începând prin consolidarea integrării europene și pregătind extinderea UE către țările balcanice și restul Europei de Est cu care are acorduri de asociere.

Și să consolideze mecanismele de control la graniţă și relațiile cu statele-tampon (Turcia și Magrebul) care să asigure că UE nu va continua să se confrunte cu fluxuri de migrație economică incontrolabile; și să aibă politici de atragere a cuplurilor tinere care să contribuie la inversarea îmbătrânirii populației europene. Și este esențial să se creeze autonomia strategică europeană în sfera apărării, care să permită independența față de SUA, cel puțin la nivel european”, mai precizează jurnaliștii.