AMENINŢAREA BOMBARDIERELOR strategice ruseşti. TU-22M3M, între realitate şi PROPAGANDĂ

AMENINŢAREA BOMBARDIERELOR strategice ruseşti. TU-22M3M, între realitate şi PROPAGANDĂ

De aproape un an propaganda rusească din România încearcă să ameninţe cu iminentul zbor inaugural al variantei modernizate a temutului bombardier strategic Tu-22M3, rebotezat Tu-22M3M.

Programul rusesc de înzestrare a aviaţiei militare prevede achiziţia de aeronave Su-34, Su-35S şi Su-57, precum şi Su-30SM, la care se adaugă un număr redus de aeronave MiG-35 care vor fi comandate nu atât pentru a satisface nevoile actuale, cât mai mult pentru a menţine capabilitatea industrială deţinută de compania MiG şi pentru a le promova la export.

În privinţa aviaţiei strategice, singurul program de înzestrare anunţat de oficialii militari ruşi este reprezentat de reluarea producerii bombardierului supersonic Tu-160 într-o nouă configuraţie (cunoscut ca Tu-160M2, echipat cu avionică modernă şi motoare mult mai performante). Recent, autorităţile ruse au anunţat încheierea unui contract de achiziţie pentru zece unităţi care vor fi livrate până la sfârşitul anului 2027.

De asemenea, se va continua modernizarea celorlalte două tipuri de bombardiere existente (Tu-95MS în Tu-95MSM şi Tu-22M3 în Tu-22M3M) pentru a le adapta noilor misiuni şi pentru a le prelungi resursa de funcţionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că această modernizare a Tu-22M3 în Tu-22M3M se prelungeşte mereu. Propagnada rusă din România, reprezentată de Sputnik, se lăuda în luna aprilie că un purtător de cuvânt al Uzinei Aeronautice din Kazan a declarat că primul zbor al bombardierului supersonic Tu-22M3M este programat să aibă loc în luna august, cel mai probail în jurul datei de 16.

Surpriză, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul multor arme ruseşti, există o întârziere semnificativă. Pentru că, aşa cum demonstrează fotografiile unui material cu tentă publicitară din Daily Mail, avioanele sunt încă în hale, în fază medie de montare. De asemenea, una dintre foto-explicaţii, în care este citat un oficial al fabricii din Kazan, afirmă că modrenizarea celor 30 de bombardiere se va face până în 2020.  În acelaşi material al publicaţiei britanice se mai afirmă că primul test de zbor ar putea avea loc în câteva săptămâni.

Potrivit fabricantului rus, noile modele modernizate ale bombardierelor strategice vor putea atinge o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului, iar rata de acurateţe a rachetelor purtate a fost îmbunătăţită de zece ori.