Americanii au aplicat prima amendă din istorie pentru gunoiul spațial.
Amendă pentru gunoiul spațial. Guvernul SUA a dat prima amendă din istorie unei companii pentru că a lăsat pe orbita Pământului deșeuri spațiale. Comisia Federală pentru Comunicații a amendat compania Dish Network cu 150.000 de dolari.
Cum a fost aplicată prima amendă pentru gunoiul spațial
Motivul că nu a mutat un satelit vechi suficient de departe de ceilalți sateliți în uz, potrivit BBC.
Compania și-a recunoscut vina în ceea ce privește satelitul EchoStar-7 și a fost de acord să remedieze problema.
Gunoiul spațial este format din bucăți de echipamente aflate pe orbita Pământului. Aceste componente, precum sateliții vechi și părți ale unor navete spațiale, nu mai sunt folosite și riscă să intre în coliziune.
Spațiul, poluat de gunoaie
EchoStar-7 a fost lansat în 2002. Potrivit NASA, în prezent, pe orbită sunt peste 25.000 de resturi spațiale care măsoară peste 10 cm lungime.
Șeful Nasa, Bill Nelson, a declarat în iulie, pentru BBC, că gunoiul spațial reprezintă o "problemă majoră" și că Stația Spațială Internațională a trebuit să fie mutată din calea resturilor care treceau pe lângă ea.
Resturile unei rachete spațiale s-au prăbușit pe Lună, pe partea întunecată a acesteia. Oamenii de știință se așteptau ca aceste resturi să atingă suprafața satelitului natural al Pământului anul trecut.
Partea de rachetă, numită și „gunoi spatial” are o greutate de trei tone și a fost urmărită vreme de mai mulți ani, în deplasarea sa prin spațiul cosmic. Efectele impactului asupra Lunii ar fi trebuit să fie minore, racheta urmând să sape un mic crater pe suprafață și să ridice o coloană de praf.
Aceasta a fost observată pentru prima dată de pe Pământ în luna martie a anului 2015. O misiune de cercetare a NASA, din Arizona, a observat-o, dar nu i-a mai dat atenție când s-a dovedit că obiectul nu este un asteroid.
Există dubii în legătură cu proprietarul, astronomii crezând, inițial, că este vorba despre un deșeu care provine de la o navetă a firmei SpaceX deținută de Elon Musk. Ulterior s-a vorbit despre un alt posibil proprietar, Republica Chineză. Beijingul a negat că deșeul din spațiu i-ar aparține.