Evenimentul Zilei > International > Amendă pentru Google. Peste 1,3 milioane de utilizatori ar fi putut fi afectați
Amendă pentru Google. Peste 1,3 milioane de utilizatori ar fi putut fi afectați

Amendă pentru Google. Peste 1,3 milioane de utilizatori ar fi putut fi afectați

După mai mulți ani de procese, un tribunal din Australia a obligat gigantul Alphabet, care deține Google, să plătească zeci de milioane de dolari pentru că a indus în eroare utilizatorii. Peste 1,3 milioane de utilizatori de conturi Google din Australia ar fi putut fi afectaţi.

Un tribunal din Australia obligă Google, companie deținută de Alphabet Inc, să plătească suma de 60 de milioane de dolari australieni (43 de milioane de dolari) sub formă de penalități, pentru inducerea în eroare a utilizatorilor.

Procesul a început în octombrie 2019, dar cu toate acestea, reprezentanții companiei americane au anunțat că s-au luat măsuri pentru a remedia această problemă.

Mai exact, potrivit instanței, Google a indus în eroare peste 1,3 milioane de clienți cu privire la datele personale privind locația colectate prin intermediul dispozitivelor mobile Android în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2018.

Google, bun de plată

Google arăta utilizatorilor că setarea „istoricului de localizare” de pe telefoanele lor Android era singura modalitate prin care datele de localizare puteau fi colectate, însă o funcţie de monitorizare a activităţii web şi a aplicaţiilor permitea şi ea colectarea şi stocarea datelor locale.

Peste 1,3 milioane de utilizatori de  conturi de Google din Australia ar fi putut fi afectați, susține autoritatea de supraveghere, notează Reuters.com.

Nu ar fi prima dată când Google se trezește cu amenzi în valoare de milioane de dolari. De curând, un tribunal din Rusia a amendat Google cu suma de 387 de milioane de dolari pe motiv că nu își respectă angajamentul de eliminare a conținutului pe care Moscova îl consideră ilegal.

Cu toate acestea, prima amendă primită de Google, pentru că nu s-a supus cenzurii impuse de Moscova, a fost de 7,2 milioane de ruble.

Google poate contesta decizia din tribunal, dar cu toate acestea, acest lucru contează prea puțin pentru Rusia.

Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia a declarat că YouTube și Alphabet răspândesc informații false despre războiul din Ucraina, ce a izbucnit în urmă cu șase luni.

„Site-ul de găzduire video YouTube promovează în mod deliberat difuzarea de informaţii înşelătoare despre progresul operaţiunii militare speciale în Ucraina, discreditând forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, au precizat reprezentanții autorității de reglementare a mass-mediei din Rusia.