Amendă pentru ce nu te aștepți. Toate motivele de sancțiuni ale polițiilor din Europa

Amendă pentru ce nu te aștepți. Toate motivele de sancțiuni ale polițiilor din Europa Sursa foto. Arhiva EVZ

Deși în mare parte regulile de circulație sunt cam aceleași peste tot, în toată lumea, există și unele diferențe, specifice fiecărui stat. Anumite reglementări sunt prevăzute doar în legislația națională, iar cei care nu le cunosc riscă amenzi destul de usturătoare. Printre „victime” se află și românii care aleg să meargă în vacanță, cu mașina personală.

Mai mulți români care au pornit în vacanță, cu mașinile personale, pe drumurile Europei au fost sancționați din cauză că nu s-au pus la curent cu legislația rutieră a statelor prin care au trecut. În anumite țări, sancțiunile au fost înăsprite pentru cei care încalcă legislația rutieră într-un demers menit să reducă incidentele din trafic.

Astfel, pentru abateri considerate, altă dată, minore șoferii au fost oblicați să-și diminueze considerabil bugetul de călătorie.

Astfel, o parte dintre turiștii români au fost sancționați pentru depășirea vitezei, parcare în locuri nepermise ori lipsa centurii de siguranță. Spre deosebire de polițiștii români, care pot fi mai indulgenți, și care te lasă să scapi cu un avertisment, cei din alte state pot fi foarte drastici și intoleranți la încălcarea legii.

Drept urmare, informarea prealabilă în legătură cu regulile de circulație, la nivel european, pot fi de ajutor și ajută la economisirea unor sume consistente. Mai ales când șoferul optează ca amenda să-i fie trimisă prin poștă și se trezește cu înștiințarea la domiciliu, fix în momentul în care a revenit din călătorie și a rămas fără bani.

O pățanie din Grecia

O româncă a fost obligată de polițiștii greci să plăteacă o amendă de 50 de euro, deși călătorea pe bancheta din spate a mașinii. La un control de rutină, pe șosea, ea a fost sancționată deoarece nu purta centura de siguranță.

Femeia s-a plâns, pe Facebook, de polițiștii cei răi care au amendat-o pentru o abatere relativ minoră. A fost surprinsă să descopere, din comentarii, că nu este singura care a pățit-o și că mulți alții au trecut prin astfel de pățanii, după cum relatează Stirile ProTV.

Sancțiuni mai dure în Italia și Belgia

În Italia, legislația rutieră a fost actualizată recent, iar amenzile pentru majoritatea contravențiilor au fost crescute. În nici un caz, nu este indicat ca turiștii să foloseacă telefonul mobil în timp ce conduc. Un român care a călătorit de curând în această țară spun că pentru anumite contravenții sancționate cu amendă, acum se suspendă dreptul de conducere.

La fel și în Belgia, conversațiile telefonice în timpul șofatului sunt sancționate mult mai dur decât în trecut, la fel ca și consumul de alcool peste un anumit nivel. Amenzile sunt cuprinse între 150 și 250 de euro pentru cei care nu se conformează.

De asemenea, limitele de viteză diferă de la o țară la alta, iar cine nu ține cont de ele poate avea de suferit. În majoritatea statelor, se circulă cu 90 de kilometri în afara localităților, pe drumurile obișnuite. Însă, în Franța și Olanda limita de viteză este de 80 de kilometri la oră, iar în Germania și Austria de 100 de kilometri pe oră.

Reguli ciudate sancționate cu amenzi

Există și reguli, locale, care se aplică doar în anumite țări, iar cei care nu sunt la curent cu acestea riscă să fie sancționați. De pildă, în Franța, este interzis șofatul în șlapi. Cei care nu se conformează vor fi sancționați cu până la 90 de euro.

Tot în Franța, șoferii nervoși care claxonează nejustificat sunt obligați să scoată din buzunar 35 de euro. Iar cu polițiștii francezi nu prea îți vine să te pui, dat fiind că fiecare patrulă este înarmată până în dinți.

În Germania, un șofer poate plăti o amendă de până la 70 de euro dacă nu este atent și rămâne fără carburant pe autostradă. În Spania, pasagerii care călătoresc cu picioarele pe bord riscă o amendă de 80 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News