Amendă mare pentru alegătorii care primesc mită electorală
- Iuliu Vlădescu
- 1 august 2024, 08:12
Amendă mare, de până la 37.500 de lei (aproape 2.000 de euro, adică de peste trei ori salariul mediu), vor primi alegătorii care iau mită în timpul campaniei electorale, cu o zi înainte de ziua alegerilor sau în ziua alegerilor, potrivit celei mai recente modificări legislative.
Amendă și pentru alegătorii care iau mită electorală
Republica Moldova pare să fi găsit soluția simplă de a descuraja vânzarea votului: amendarea celor care o primesc, nu doar a celor care o oferă. Și, chiar dacă o astfel de prevedere legală va însemna multă muncă pentru polițiști, s-ar putea dovedi mai eficientă.
Parlamentul de la Chișinău a modificat Codul contravențional, pentru a putea pedepsi darea sau luarea de mită din timpul campaniei electorale, a zilei de dinainte de vot și a ziulei alegerilor.
Astfel, alegătorii care cer sau acceptă bani, primesc bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimente sau servicii pentru a vota în favoarea sau împotriva unui candidat la alegeri riscă o amendă de până la 37.500 de lei.
Persoanele care vor raporta neregula și care își recunosc vinovăția, vor fi scutiți de pedeapsă, notează serviciul de presă al parlamentului.
Amendă cât trei salarii medii pentru șpaga la vot
Amendamentele au fost votate de 68 dintre deputații prezenți. Aceștia au propus aplicarea unei amenzi de la 25.000 la 37.500 lei pentru participarea pasivă la darea de mită a alegătorilor.
În nota de informare a documentului se menționează că în categoria bunurilor sancționate nu sunt incluse articole plătite din fondul electoral, dacâ costul unei unități nu depășește 100 de lei.
Ce se poate oferi și primi în campania electorală
Singurele articole electorale permise sunt: materiale și pliante de campanie electorală, care conțin numele și prenumele candidatului, numele partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali, cum ar fi postere, pliante, cărți poștale, cărți poștale, calendare, blocnotes, caiete, ilustrații, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, jetoane, insigne, CD-uri, DVD-uri, unități USB, streamere, steaguri, cărți, genți, tricouri, șepci, eșarfe sau șaluri.
„Corupția electorală este o amenințare periculoasă la adresa echității și integrității procesului electoral, subminând statul de drept și crescând neîncrederea în instituțiile guvernamentale. Precedentele electorale din ultimii ani arată că corupția alegătorilor este o întâmplare comună în campaniile electorale”, spun autorii proiectului