Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat că bărbatul care a poluat râul Argeș cu produse petroliere de la service-ul său auto, a fost identificat și a primit o amendă de zeci de mii de lei.
Reprezentanții Inspecției Bazinale de la Apele Române Argeș-Vedea au întocmit procesul verbal de constatare prin care au stabilit tipul și încadrarea sancțiunilor contravenționale stabilite în urma încălcării prevederilor legale.
Amendă uriașă pentru bărbatul care a poluat râul Argeș
Potrivit ANAR, persoana a deversat în râu o cantitate estimată de 200-300 de litri de ulei vechi sau produs petrolier. Pentru infracțiunea comisă a fost întocmit un dosar penal. Drept urmare, persoana în cauză a fost amendată cu 40.000 de lei.
„În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit faptul că, în dimineața zilei de 31.01.2023, în jurul orei 10:00, un bărbat de 38 de ani din Suseni, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, cu sediul în municipiul Pitești, strada Depozitelor, având ca obiect de activitate servicii de reparații auto, ar fi deversat, în canalul colector al apelor pluviale, cantitatea de aproximativ 300 de litri de deșeuri petroliere”, potrivit comunicatului transmis de IPJ Argeș.
Aceștia au mai transmis că au fost ridicate probe din sol, apă și din substanța cu aspect și miros petrolier pentru a se vedea dacă poluarea a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală sau dacă apa a devenit dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, conform legislației în vigoare.
De asemenea, în zonă se acționează pentru a preîntâmpinată o nouă poluare accidentală, potrivit antena3.ro. Autoritățile au fost sesizate de localnicii din zonă, care s-au plâns că miroase puternic a petrol.
Poluare masivă în Dunăre
Recent, ANAR a anunţat despre o poluare mare cu petrol pe Dunăre. Potrivit instituției, aceasta se întinde pe o lungime de șase kilometri. Din primele date, este vorba despre irizații petroliere care se întind de la km fluvial 936 până la ecluza Hidrocentralei Porțile de Fier I.
În consecință, o echipă de la Apele Române s-a deplasat imediat la fața locului și a prelevat probe de apă pentru a stabili sursa poluării.