Ambrozia care chinuie zeci de mii de oameni, stârpită din pix de Guvern. După ce s-a dat în ziar, s-au semnat normele

Ambrozia care chinuie zeci de mii de oameni, stârpită din pix de Guvern. După ce s-a dat în ziar, s-au semnat normele

Buruiana denumită și „Iarba pârloagelor” a făcut zeci de mii de victime anul acesta, prin polenul ei extrem de alergen. Sutele de sesizări făcute de cetățeni disperați de simptomele chinuitoare, ale lor sau ale copiilor lor, nu i-au înduplecat pe miniștrii Carmen Dan, Tudorel Toader și viceprim-ministrul Paul Stănescu să semneze, din februarie și până acum, normele de aplicare ale legii 62/2018.

În schimb, s-au mobilizat după ce jurnaliștii EVZ le-au cerut explicații oficiale și dovezi ale măsurilor luate până în prezent, astfel că normele au primit aviz miercuri seara, imediat după ce EVZ a trimis spre tipar o anchetă amplă care dovedea dezinteresul cu care a fost tratată problema ambroziei. Din momentul în care Hotărârea de Guvern a devenit validă, mulțumirile instituțiilor delegate să rezolve sesizările cetățenilor s-au îndreptat către jurnaliști.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, absolvent al Facultății de Medicină „Carol Davila”, a fost unul dintre edilii care au conștientizat gravitatea înmulțirii acestei buruieni.

„Din nefericire, cele mai multe terenuri neîngrijite din București se află în sectorul 4, așa că dintre cetățenii Capitalei, noi suntem primii care am putea avea de suferit ca urmare a alergiilor provocate de sporii și de polenul unora dintre buruieni și alte plante sălbatice”, ne-a declarat în exclusivitate Daniel Băluță. „Sunt medic și știu foarte bine că vegetația spontană ce crește în aceste spații nu doar că este gazdă pentru insecte și alți dăunători, ci și un loc propice pentru dezvoltarea plantelor de ambrozie. Deși noi, ca autoritate locală, nu avem competența de a identifica terenurile pe care există această plantă, am încercat să diminuăm numărul spațiilor neîngrijite prin măsuri dispuse prin hotărâre de Consiliu Local. Am mărit impozitele cu până la 500% pentru proprietarii care nu-și salubrizează terenurile și în plus, am împuternicit Poliția Locală Sector 4 să acorde amenzi pe acest subiect. De la începutul acestui an, colegii mei au aplicat peste 50 de astfel de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 125.000 de lei”, a mai spus edilul.

 

Oficialii de la Mediu habar n-aveau că s-au semnat normele

Situație tragi-comică la Ministerul Mediului. Ieri, după ce a fost publicată ancheta EVZ cu privire la gestionarea ambroziei, un reprezentant al Direcției de comunicare din cadrul Ministerului a sunat să anunțe faptul că solicitarea jurnaliștilor vizavi de situația ambroziei a primit răspuns. Din păcate, oficialul a fost luat prin surprindere de vestea că normele au fost semnate. Mai mult, răspunsurile la întrebările adresate în solicitare, în urmă cu mai multe zile, lasă de dorit.

Întrebările: În ce măsură are atribuții Ministerul Mediului în combaterea ambroziei? Ce s-a făcut în anii trecuți pentru a nu se ajunge la situația critică de acum? Aveti o hartă cu zonele unde crește mai mult ambrozia? Cum colaborați cu celelalte ministere implicate?

Răspunsurile Ministerului Mediului: „Campaniile de informare și conștientizare, la care se face referire în Legea mai sus menționată, vor avea loc în conformitate cu prevederile normelor, iar campaniile care au avut loc în acest an au fost inițiate de către autoritățile locale, în funcție de necesitățile din teren. Pentru informații suplimentare referitoare la problema ambroziei, sau a atribuțiilor care revin instituțiilor implicate în această problemă, vă puteți adresa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deoarece acestea sunt stipulate în Hotărârea de Guvern aprobată, dar încă nepublicată până la acest moment”. Totodată, vestea că a aprobat normele, oricât de uluitoare a fost pentru oficialii de la Mediu, chiar și pe ei i-a bucurat.

 

Discuţii aprinse în Republica Moldova, din cauza ambroziei

În plin sezon al alergiilor, încep să se mişte lucrurile şi în Republica Moldova, în ceea ce priveşte ambrozia şi efecte ei negative asupra populaţiei. Dar, la fel ca şi la Bucureşti, lucrurile se mişcă extrem de încet şi doar la sugestiile presei.

În data de 24 august, la aproape o lună de la începutul sezonului de alergie la ambrozie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chişinău a plasat un anunț pe platforma dezbaterilor publice Particip.gov.md. Autoritatea a cerut cetățenilor să vină cu propuneri pentru elaborarea cadrului normativ privind combaterea buruienii ambrozia.

Contactaţi de jurnaliştii de la Agora.md, responsabilii de la Minister au început să dea din colţ în colţ: „Până la acest moment, nimeni nu a depus nicio propunere. MSMPS va crea un grup de lucru intersectorial din speciaștii Ministerului Agriculturii, ANSA și MAI, care, conform competențelor, vor veni cu propuneri de perfectare a cadrului existent. La moment, noi am remis scrisorile de solicitare către aceste instituții, pentru desemnarea de urgență a specialiștilor, pentru ca în cel mai scurt timp să ne convocăm”, ne-a comunicat șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Daniela Demișcan.

Reprezentantul ministerului a mai comunicat că nu știe de ce MSMPS a început abia din 2018 să rezolve problema buruienii, însă a specificat că ministerul s-a autosesizat în urma unor petiții trimise de cetățeni. ”Dacă nimeni nu ridică mâna să facă, o facem noi”, a continuiat oficialul.

 

Discuţii la Guvernul de la Chişinău

Premierul Pavel Filip a abordat în debutul ședinței de miercuri a Guvernului problema alergiei la ambrozie. Acesta a atras atenția asupra faptului că ambrozia nu se mai regăsește în lista plantelor interzise pe teritoriul Republicii Moldova. În context, premierul a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să vină cu un proiect de hotărâre de Guvern, prin care ambrozia să fie reintrodusă în lista plantelor interzise. „Această plantă provoacă o alergie destul de puternică. Și odată ce va fi inclusă în această listă, vor putea fi aplicate amenzi față de cei care vor încălca legea”, a spus Pavel Filip. (Marius Bâtcă)