Departamentul american al Energiei a anunțat că Varșovia și Washington au încheiat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare.

Astfel, potrivit acestui acord, Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari de la companii americane de profil.

„Sperăm că decizia finală care va fi luată de Polonia în timp va rezulta în alegerea tehnologiei americane”, a declarat secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette

Țările care vor să-și construiască primele centrale nucleare sau să-și modernizeze și să-și extindă programele nucleare sunt curtate de companiile americane, rusești și chineze, în special.

Dan Brouillette a declarat că reactoarele nucleare vor permite reducerea dependenţei Poloniei de Rusia pentru aprovizionarea cu energie, în special gaze. Polonia este un importator major de gaze naturale ruseşti și speră să pună capăt acestor achiziţii după anul 2022.

Potrivit unor surse,  va primi gaze naturale printr-o conductă din Norvegia şi gaze naturale lichefiate din SUA.

Șase reactoare

Pe parcursul următoarelor 18 luni, SUA şi Polonia vor lucra la un program destinat construirii a şase reactoare nucleare precum şi la posibilele acorduri de finanţare, a informat Departamentul american al Energiei.

Primul reactor este programat să devină operaţional până în 2033, în cadrul unui program care ar putea avea o valoare de până la 40 de miliarde de dolari, a declarat un oficial din cadrul Departamentului, scrie Agerpres.

Oficialul a mai precizat că grupul Westinghouse, o companie deţinută de Brookfield Asset Management , Bechtel and Southern Co şi guvernul american, va participa în prima fază a acordului cu un studiu de inginerie pentru centralele nucleare avute în vedere.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE