Ambasadorul Ucrainei la București spune că o victorie în Ucraina, împotriva invaziei sovietice, va fi o victorie a tuturor naţiunilor democratice europene.
Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a declarat, într-un interviu pentru Antena 3, că Moscova nu și-a schimbat nu şi-a schimbat obiectivul iniţial al invaziei din Ucraina și nici scopul de a distruge Unitatea Europeană.
Reporter: Decizia lui Vladimir Putin de a muta arme nucleare în Belarus reprezintă un moment periculos al războiului, atrage atenția ambasadorul Ucrainei la București.
Ihor Prokopchuk: Urmărim îndeaproape retorica Moscovei cu privire la armele nucleare şi suntem îngrijoraţi de această retorică. Am văzut că Moscova a făcut paşi foarte periculoşi, a încălcat tratatele de neproliferare cu planurile de a desfăşura arme nucleare în Belarus. Este un pas în plus pentru escaladarea actualului conflict şi o înfruntare a ţărilor din Europa. Este necesar acum ca noi toţi să luăm măsuri pentru a preveni desfăşurarea unor astfel de arme în afara Federaţiei Ruse. Considerăm că e necesar să mergem mai departe cu sancţiunile împotriva Rusiei, inclusiv împotriva industriei atomice. În prezent, avem ameninţări serioase care vin din zona Centralei Zaporojie, ocupată de trupele ruse. Este necesat să îndepărtăm trupele ruse din zona centralei, ar fi o contribuţie importantă la securitatea globală.
Reporter: Ambasadorul Ucrainei atrage atenţia şi în legătură cu riscurile de securitate din Republica Moldova, ţara vecină fiind ţinta unui război hibrid de când a început invazia Ucrainei. Săptămâna viitoare se vor lua decizii importante la Bucureşti, la prima conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră. Conferinţa din 13 aprilie va fi organizată de miniştrii de externe şi ai apărării din România şi Ucraina...cu participarea miniştrilor de externe din statele partipante la Platforma Internaţională Crimeea.
Ihor Prokopchuk: Tocmai pentru a aprofunda dialogul în probleme de securitate, săptămâna viitoare va fi găzduită Conferinţa de Securitate, organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România, în colaborare cu cel din Ucraina. Ştiu că vor veni înalţi oaspeţi de la Chişinău. Va fi o ocazie foarte bună de a reevalua ce putem face împreună, de a stabili o strategie comună pentru a întări securitatea, inclusiv securitatea Republicii Moldova.
Concluzia noastră, după mai mult de un an de război împotriva Ucrainei: Kremlinul nu şi-a schimbat obiectivul iniţial al invaziei din ţara mea, nu şi-a schimbat scopul de a distruge Unitatea Europeană. Pentru a stabili pacea, o pace durabilă, este necesar să învingem trupele ruse rămase pe teritoriul Ucrainei. De importanţă esenţială este trimiterea de ajutor militar şi tehnică militară, pentru a ajunge la victorie. O victorie în Ucraina va fi o victorie a tuturor naţiunilor democratice europene. Condiţia esenţială pentru a stabili pacea este retragerea trupelor de pe teritoriul ucrainean. În acest mod vom putea să ne îndreptăm spre restabilirea respectării normelor de bază ale legislaţiei internaţionale: suveranitatea, integritatea teritorială şi respactarea frontierelor internaţionale.