Ambasadorul SUA, prins cu steagul secuiesc în brațe. Hans Klemm inflamează sensibilitățile naționaliștilor
- Mihail Popescu
- 15 septembrie 2016, 00:00
După gafa ambasadorului SUA la Chișinău, diplomații americani au făcut un nou gest care a provocat reacția naționaliștilor români. Primarul din Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, a postat o fotografie în care apare alături de ambasadorul Hans Klemm ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc
Fotografia postată pe Facebook este însoţită de un mesaj în care Antal susţine că i-a făcut cadou oficialului american acest steag, „care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască”. În fotografie mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela. Antal Arpad a publicat şi un mesaj în limba maghiară, iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română. „Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, este mesajul în română.
Unirea „nu este o alegere practică”
Incidentul apare la doar două săptămâni de la un altul, asemănător, dar care s-a petrecut dincolo de Prut. „Consider că este foarte important (...) ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova”, a declarat, la 28 august, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit.
„SUA trebuie să ia în considerare sensibilitățile”
Noul incident, în care a fost implicat de această dată ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a provocat reacția Ministerului român de Externe. „În ceea ce priveşte fotografia la care faceţi referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti”, se arată într-un punct de vedere al ministerului. Pe de altă parte, diplomații americani au încercat să explice situația. „Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, a precizat Ambasada SUA la Bucureşti.
PRU, reacție fermă
Președintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, precum și deputatul Sebastian Ghiță, colegul său de partid, au reacționat la incidentul din Covasna. Potrivit lui Ghiță, ambasadorul Klemm „trebuie să ne dea tuturor detalii despre semnificaţia gestului său”. El a insistat însă că Parteneriatul strategic cu SUA este „cea mai valoroasă alianţă a României”. Diaconu l-a ironizat pe Klemm, scriind, pe Facebook, că așteaptă ca ambasadorul american să spună că fotografia este falsă. Ulterior, el a susținut că PRU a determinat MAE să reacționeze.
Băsescu nu crede că Hans Klemm a vrut să fie ostil românilor
Fostul președinte Traian Băsescu nu crede că ambasadorul SUA la București a vrut să facă un gest ostil românilor atunci când s-a fotografiat alături de Antal Árpád, primarul din Sfântu Gheorghe, ținând în mâini steagul secuiesc.
FOTO;Traian Băsescu spune că diplomații sunt mai insensibili de fel
„Nu cred că trebuie să-i dăm semnificaţii deosebite. Pur şi simplu, a fost în ungurime, iar acolo pe toate clădirile administrative este şi tricolorul, şi steagul secuiesc, pentru că permite legea. Nu văd de ce am face o problemă. Ce putea să facă? Să ceară să mute steagul, să ceară să nu fotografieze? Nu e interzis de legislaţie”, a declarat Băsescu, pentru Adevărul Live.
Reflex politic slab
Întrebat dacă vâlva creată în jurul acestui subiect e similară cazului „cu fiul lui Iglesias care a strigat „Jos Băsescu!“ la Antena 3, fără să ştie”, Băsescu a răspuns afirmativ.
El a adăugat că „diplomaţii de carieră” au reflexul politic mult mai slab. „Fiind funcţionari, sunt mult mai puţin sensibili la sensibilităţile noastre. Nu cred că ambasadorul SUA a vrut să facă un gest ostil românilor” a comentat Băsescu. În schimb, fostul premier al României, Adrian Năstase, a comentat pe Facebook gestul lui Klemm, spunând că ambasadorul american „ar trebui invitat la MAE pentru a da explicaţii”. (Ana Petrescu)
Istoricii cred că ambasadorul are nevoie de lecții de diplomație
Gestul ambasadorului SUA la București, Hans Klemm , a stânit o serie de reacții în spațiul public mai mult sau mai puțin virulente, unii politicieni cerându- i explicații diplomatului american. În acest context, Evenimentul zilei a stat de vorbă cu câțiva istorici pe marginea subiectului.
FOTO: Zoe Petre
„Nu e prima dată când iese din rol”
Astfel, Zoe Petre califică gestul lui Hans Klemm ca o necunoaștere sau ignorare a „convențiile internaționale în legătură cu limitele acțiunii ambasadorului„. Ea a spus că „nu e prima dată când iese din rol, dar de data asta chiar a ieșit în decor”. „Domnul Klemm e ambasador profesionist, nu e un fundraiser care a fost răsplătit cu ambasada României. Domnia sa e de meserie diplomat. Nu se poate să nu știe că există convenții internaționale care limitează foarte precis rolul unui ambasador într-o altă țară”, a declarat, pentru EVZ, Zoe Petre.
FOTO;Hans Klemm
În legătură cu punctul de vedere al ambasadei SUA, potrivit căruia Klemm e ambasadorul Statelor Unite în toată România și se întâlnește „cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti”, Zoe Petre consideră că ocolește problema esențială. „Nimeni nu a spus ca domnul ambasador să nu ia contact cu toate grupurile din România, dar nu să se pozeze cu simbori neconstituționale. Mi se pare că tocmai domnul ambasador nu înțelege exact termenii parteneriatului româno- american”, a explicat istoricul.
Fotografia, de o gravitate absolută
Abordarea istoricului Vlad Nistor a fost mult mai tranșantă, spunând că „e de o gravitate absolută să faci o asemenea fotografie în contextul în care știi exact ce sensibilități există în țara în care reprezinți cea mai mare putere a lumii„. Nistor a adăugat că i-ar plăcea să creadă că diplomatul nu a știut ce făcea. El a precizat că gestul ambasadorului SUA „va produce o mică furtună a cărei victimă în cele din urmă va fi”. Referitor la reacția Ambasadei SUA, istoricul consideră că e normal să ai contact cu toate segmentele societății și să încurajezi progresul democrației, dar nu crede că asta se poate realiza „prin atingerea unor puncte sensibile cum e acesta”.