Ambasadorul SUA la Moscova, Jon Huntsman: Soluția în Ucraina – temă critică pentru relansarea relațiilor ruso-americane. Pulsul planetei
- Iulian Chifu
- 11 octombrie 2017, 00:00
Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restaurată pe întreg teritoriul său recunoscut internațional, drept condiție cheie pentru reluarea și relansarea relațiilor ruso-americane, susținea noul ambasador al Statelor Unite în Rusia, fostul guvernator de Utah, Jon Huntsman, la 7 octombrie, într-un discurs la Salt Lake City, acolo unde anunța contextul mandatului său și perspectivele îmbunătățirii relațiilor ruso-americane.
Situația este extrem de complicată odată ce, pe teren, în Siria cu precădere, forțele americane și ruse sunt față în față și luptă deja direct, nu numai prin intermediari, nu de puține ori existând victime venite din gloanțele și obuzele sau rachetele celeilalte părți, o situație extrem de tensionată și cu potențial de a declanșa confruntări mai puternice între cele două state, la nivel militar.
Ambasadorul Huntsman a depus scrisorile de acreditare la 3 octombrie și a revenit pentru o ceremonie publică ce constă într-un fel de jurământ ritualic în fața publicului său, cu ocazia părăsirii poziției de guvernator al statului Utah. Cu această ocazie, el a insistat asupra precondițiilor și direcțiilor unde ar putea fi dezvoltată relația cu Rusia, aflată astăzi la nivelul cel mai de jos de după Războiul Rece. Astfel, anexarea Crimeii și agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei sunt principalele piedici pentru negocieri serioase și cooperare ruso-americană. „E o temă nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru Europa, Canada și, de fapt, toate statele dezvoltate ale lumii”, susține Huntsman.
Despre temele unde Rusia poate ajuta SUA, principala menționată de ambasadorul american este Coreea de Nord, acolo unde el dorește să lucreze cu Moscova pentru a soluționa criza ce implică programele nuclear și balistic și amenințarea teritoriului american de către Phenian. Coreea de Nord e considerate de Huntsman „o amenințare de securitate pentru Moscova și pentru restul lumii”, nu numai pentru SUA. „Doar împreună, cu toții, putem aduce regimul nord-coreean la masa de negocieri pentru a găsi o soluție diplomatică”, susține Huntsman, chiar în zilele în care Președintele american Donald Trump a spus că orice negociere cu Kim Jong-Un e o pierdere de timp și că Rex Tillerson, Secretarul american de Stat, ar trebui să-și folosească energia în alte direcții, pentru că în relație cu Coreea de Nord o singură soluție are efecte - referire directă la soluția militară.
Între spațiile și marile teme pe care Rusia e considerată a putea aduce contribuții pentru securitatea SUA, Huntsman a mai vorbit despre cooperarea în combaterea Daesh, autointitulată Stat Islamic, dar și situația din Siria, acolo unde însă, a recunoscut că Washington și Moscova susțin părți opuse în războiul civil, pro și anti-Al Assad.
Pe de altă parte, Huntsman este realist în privința dificultății reluării unei forme mature și coerente de cooperare cu Rusia și a afirmat fără dubii, în timpul audierilor de confirmare de la Senatul SUA, că nu există nici un semn de întrebare asupra faptului că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016. La 19 septembrie, Huntsman a susținut că guvernul rus a interferat cu alegerile, o va face mai departe în SUA și în alegerile democratice de la prieteni și aliați ai statului american, state democratice de peste tot din lume. Aici perspectivele unei îmbunătățiri și reconstrucții a relației sunt mult mai complexe și o soluționare a divergențelor pe această dimensiune exced mandatului Ambasadorului SUA în Federația Rusă.