Ambasadorul SUA: "Aveţi nevoie de partide politice independente de oligarhii financiari"

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, a declarat azi că România are "nevoie de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari şi dedicate asigurării bunăstării românilor obişnuiţi".

Vorbind la Constanţa, cu ocazia celei de-a zecea ediţii a conferinţei bienale a Asociaţiei de Studii Americane din România, diplomatul american a apreciat că existenţa unor partide puternice este una dintre condiţiile necesare pentru menţinerea libertăţii de a avea opinii diferite.  

În discursul său, privind "Diferenţa de opinie şi schimbarea nonviolentă", Gitenstein a mai subliniat că la fel de important este "un sistem judiciar fidel statului de drept, un sistem care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenţele de opinie". În plus, a spus ambasadorul, "aveţi nevoie de o presă independentă; independentă nu doar de stat, ci şi de interesele economice care folosesc presa pentru a manipula discursul public".

La fel de importantă, potrivit lui Gitenstein, este existenţa unei "pieţe libere, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale".

În acelaşi timp, a spus ambasadorul, "instituţiile voastre trebuie să fie atât forumuri care să găzduiască această dezbatere, cât şi mijloace de integrare a concluziilor dezbaterii în sistemul democratic".

Exemplul american Gitenstein a subliniat că, la o sută de ani de la Războiul de independenţă, la sfârşitul anilor 1880, economia americană, partidele politice şi presa din SUA erau controlate încă de interese economice puternice. "Aceste lucruri vă sună cunoscute?", a întrebat el.

"Diferenţa de opinie nu a avut un rol semnificativ în SUA în acei ani, când acele interese economice controlau presa şi partidele politice, iar, prin intermediul acestora, şi sistemul judiciar", a spus ambasadorul, adăugând că situaţia a început să se schimbe odată cu mişcarea de reformare politică.

Gitenstein a povestit auditoriului că preşedintele Teddy Roosevelt a iniţiat demersul de reformare care a luptat împotriva acelor oligarhi, ajutând astfel la consolidarea instituţiilor care, limitând puterea economică a oligarhilor, fac posibilă schimbarea.   "Acest lucru se va întâmpla şi în România, însă doar atunci când se va întâmpla vor fi garantate diferenţa de opinie şi capacitatea adevărului de a combate greşeala. Şi fără existenţa acestei libertăţi fundamentale, o schimbare de durată nu este posibilă", a spus Gitenstein. Tokes, alături de Martin Luther King şi Rosa Parks

În discursul ţinut azi, Gitenstein a apreciat că cea mai importantă contribuţie a Americii la cultura mondială este Primul Amendament al Constituţiei SUA. Acesta prevede că "Congresul nu va elabora nicio lege care să declare o anumită religie ca oficială sau să interzică practicarea liberă a vreunei religii; sau care să reducă libertatea cuvântului sau a presei; sau dreptul poporului la întrunire paşnică sau la a adresa Guvernului petiţii solicitând repararea nedreptăţilor".

Ambasadorul a admis că America a făcut greşeli, dar că a avut capacitatea de a se corecta prin dezbateri deschise şi viguroase. "Acest lucru nu a fost posibil în România timp de aproape 50 de ani", a spus Gitenstein, indicând spre regimurile comunist şi fascist, sub care diferenţa de opinie a fost înăbuşită de autoritarism. "Guvernul român era întemeiat pe principiul că înţelepciunea îi aparţinea doar lui şi orice opinie diferită a celor guvernaţi trebuia reprimată fără milă. Îndrăznesc să spun că acesta este motivul pentru care un despot precum Ceauşescu a putut să-şi înfometeze poporul şi aproape să distrugă această frumoasă ţară", a spus diplomatul.

Explicând că diferenţa de opinie poate îmbunătăţi fundamental direcţia unei culturi, el a amintit de evenimentele din 1989. "În decembrie 1989, Laszlo Tokes a apărut la fereastra apartamentului său din Timişoara pentru a le spune enoriaşilor săi că nu fusese evacuat (…) Cu acel simplu gest de încurajare şi cutezanţă, el de fapt a spus: haideţi să înfruntăm Tirania", a declarat ambasadorul.

"Asemenea lui Martin Luther King şi Rosei Parks din Alabama, statul meu natal, şi Laszlo Tokes i-a inspirat pe cei cărora li se răpise orice drept să-şi exercite drepturile oferite de Dumnezeu iar astfel, a dat semnalul începerii revoluţiei", a adăugat Gitenstein.