Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: „România, o insulă de libertate a gazelor, înconjurată de o mare de Gazprom”

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: „România, o insulă de libertate a gazelor, înconjurată de o mare de Gazprom”

Începerea proiectului de instalare a conductei care va aduce gaze din Marea Neagră, dezvoltat de compania americană Black Sea Oil &Gas alături de compania românească GSP, a scos în evidență, pe lângă importanța uriașă a evenimentului, modul total diferit al oficialilor români și americani de a spune lucrurilor pe nume.

Investitori, afaceriști, diplomați, politicieni, specialiști în explorarea și exploatarea hidrocarburilor au fost invitați la Vadu, la doi pași de renumita plajă sălbatică și de o cherhana liniștită, unde compania Grup Servicii Petroliere a anunțat începerea etapei de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre. La intrarea în producție, cantitatea de gaze exploatată va acoperi 10% din necesarul de gaze al României.

Primele gaze din zăcămintele din Marea Neagră care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Marii Negre al Black Sea Oil & Gaz, ar putea intra în sistemul naţional de transport la mijlocul anului viitor, a declarat preşedintelui GSP, Gabriel Comănescu. El a prezentat, oficialilor, date tehnice. Oficialii, premierul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministerul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Mediului Costel Alexe, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Invitați la microfon, oaspeții români s-au întrecut în vorbe amabile, frumoase, optimiste, elogioase la adresa partenerilor americani. „Practic este un moment simbolic care arată voința clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România, începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat  offshore. În acest proiect sunt implicate două companii Black Sea Oil & Gas, care lucrează în parteneriat cu Grupul de Servicii Petroliere. O ilustrarea foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România și SUA”, a spus, împreunându-și degetele de la mâini, premierul Ludovic Orban.

Iar ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, printre alte amabilități că „România, prin începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia Gas Development  MGD, a făcut un pas important şi se asigură că probabil va fi prima ţară care va scoate gaze naturale din Marea Neagră”. Ceilalți miniștri au aplaudat și au urmărit filmulețul de pe ecran. Oamenii din echipa premierului vorbeau la, sau se uitau, în telefon.

Ne puteți urmări și pe Google News