Ambasadorul Rusiei din Republica Moldova, convocat de urgență de MAE

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

Ambasadorul Federației Ruse din Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, conform unui comunicat de presă al instituției.

Oficialii de la Chișinău au anunțat că diplomatului rus i-a fost comunicată poziția MAE, care dezaprobă deschiderea secțiilor de votare ale Federației Ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Ambasadorul Rusiei din Republica Moldova, chemat să dea explicații

„Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, se arată în comunicatul transmis de MAE din țara vecină.

După întrevederea cu reprezentanții Ministerului de Externe, Oleg Vasnețov a declarat drept nefondată poziția Chișinăului. Acesta susține că drepturile cetățenilor ruși din Republica Moldova trebuie respectate, conform radiomoldova.md.

În altă ordine de idei, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut un sprijin mai mare pentru Ucraina. De asemenea, aceasta a afirmat că Putin ar trebui trebuie oprit din demersurile pe care le-ar avea în plan, în numele securității Europei.

Semnal de alarmă tras de Maia Sandu

Liderul de la Chișinău a tras un semnal de alarmă și a cerut întărirea sprijinului pentru Ucraina. De asemenea, președinta Republicii Moldova a precizat că „Vladimir Putin trebuie să fie oprit” din a-și continua planurile de atac.

„Cred că mulţi (europeni) înţeleg acum că Vladimir Putin nu se va opri. Trebuie (...) să găsim mijlocul de a fi mai eficienţi în susţinerea Ucrainei”, a afirmat Maia Sandu.

Reprezentanta Basarabiei a salutat acordul cu Franța, menționând că acesta ar fi „un prim pas pentru a contribui la consolidarea securității Republicii Moldova și a regiunii".

Acordul semnat joi prevede deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni. Totuși, înțelegerea respectivă nu include nicio garanție de securitate.

De asemenea, președinta Republicii Moldova a spus că țara sa continuă să fie ținta „interferențelor" rusești. Conform acesteia, acestea se înmulțesc pe măsură ce statul cu 2,6 milioane de locuitori se îndreaptă spre Europa.