Ambasador rus: Prezența militară rusă din Transnistria, incomparabilă cu bazele SUA din România

Ambasador rus: Prezența militară rusă din Transnistria, incomparabilă cu bazele SUA din România

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Vladimir Kuzmin, spune că trupele ruse de menţinere a păcii în Transnistria au o influenţă minimă asupra securităţii în regiune, în raport cu bazele SUA din România, Bulgaria şi Kosovo, relatează agenţia de presă rusă Novîi Reghion, citată de Agerpres.

„În orice caz, bazele militare ale SUA amplasate în România, Bulgaria, Kosovo exercită o influenţă mult mai mare asupra situaţiei în domeniul securităţii în zona Balcanilor de sud-est, deoarece beneficiază de proporţii incomparabil mai mari. Să nu mai amintesc aici şi de planurile privitoare la amplasarea pe teritoriul Bulgariei şi al României a elementelor sistemului antirachetă american global”, a subliniat ambasadorul rus într-un interviu acordat agenţiei de presă Info-Prim .

În acest context, el a menţionat că „pacificatorii din Rusia sunt percepuţi în Transnistria în mod univoc ca o garanţie nu numai a prevenirii izbucnirii unei noi vărsări de sânge, ci şi a unei reglementări echitabile în general”.

În acelaşi interviu pentru agenţia de la Chişinău, ambasadorul rus a sugerat că, deşi pledează pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în contextul soluţionării diferendului transnistrean, Rusia s-ar putea deroga de la structura de stat unitar al republicii.

„După cum arată experienţa internaţională, integritatea teritorială nu înseamnă deloc caracterul unitar al structurii de stat. Nimeni doar nu pune la îndoiala integritatea teritorială a unor astfel de federaţii şi chiar confederaţii, cum ar fi Brazilia, Germania, India, Rusia, SUA, Elveţia etc”, a explicat ambasadorul rus, sugerând astfel că Rusia continuă să în calcul o posibilă federalizare a Republicii Moldova.

„Pe parcursul procesului de reglementare se va modifica şi formatul prezenţei internaţionale: actuala misiune militară pacificatoare mixtă va ceda locul unei misiuni civile, de garantare a păcii” în Transnistria - a adăugat el.

În ceea ce priveşte perspectivele reluării negocierilor în formatul 5 + 2 în problema transnistreană, ambasadorul Rusiei a indicat că aceasta depinde în continuare „de felul în care şi când va fi stabilită ordinea de zi, de momentul când se va fi realiza un progres substanţial în direcţia coordonării parametrilor de bază ai reglementării şi ajungerea la un consens în cele mai importante chestiuni ale conflictului”.

Ne puteți urmări și pe Google News