Ambasadorul olandez, la final de mandat: „România trebuie să investească în infrastructură, în sănătate și educație”

Ambasadorul olandez, la final de mandat: „România trebuie să investească în infrastructură, în sănătate și educație”

Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel, a avut, azi, o ultimă întâlnire cu jurnaliștii, înainte de a părăsi postul de la București, pentru a prelua, de la 1 septembrie, funcția de ambasador în Spania, după 3 ani și jumătate petrecuți în țara noastră.

Diplomatul olandez a vorbit despre posibilitățile de dezvoltare economică din România, despre nevoia de certitudine fiscală și legislativă, pentru ca investitorii să vină într-un climat de afaceri prielnic, despre turismul în general, și cel medical în particular, care ar putea face din România o atracție pentru străini. 

În opinia sa, clasa politică ar trebui înnoită, iar tânăra generație, precum și antreprenorii de succes sau persoane din mediul academic, cu educație și experiență în străinătate, deschidere spre lume și mentalitate nouă, dornici de a schimba în bine lucrurile din România, ar trebui să se implice în politică și în luarea deciziilor.

Este important ca România să investească în infrastructură, este important să investească în sănătate și educație, să găsească modalități de a păstra doctorii buni și specialiștii în România, spune diplomatul. „Investiţiile sunt necesare, toată lumea este de acord. Dacă aveţi bani publici, aş sugera să investiţi acei bani publici în domeniile cu slăbiciuni, nu să-i daţi înapoi oamenilor. Ar putea fi un mix, să daţi o parte înapoi oamenilor, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, dar întrebarea e cât de mulţi. Banii publici există pentru a face chestiuni publice, nu să fie daţi înapoi oamenilor", a spus Matthijs van Bonzel.

El a vorbit despre potențialul extraordinar al portului Constanța, despre atragerea de investiții, despre nevoia construirii unor autostrăzi - de pildă o șosea modernă care să lege Constanța de Budapesta, etc. „Rotterdam a vrut să colaboreze cu Constanţa, dar a preferat Istanbulul. Voiau să lucreze cu Constanţa, să investească 500 de milioane de euro, din motive evidente, dar momentan, lucrează cu Istanbul, dar asta nu exclude posibilitatea în viitor. Noi urmărim acest aspect mereu, care este climatul, dacă lucrurile se îmbunătăţesc", a spus ambasadorul.

Van Bonzel a dat exemplul Clujului, ca fiind un oraș  cu un climat de afaceri care place companiilor olandeze - aici funcționând 450 de astfel de firme.

Întrebat despre opoziția țării sale privind aderarea României la spațiul Schengen, Matthijs van Bonzel a precizat că aceasta nu este atât de importantă, pe cât pare și pe cât de multă atenție i se acordă, comparativ cu dezvoltarea economică.

Parlamentul olandez va fi de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen, după ce va îndeplini toate cerinţele referitoare la integrarea europeană, discutate în 2007, şi va rezolva toate problemele semnalate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). „Dacă România respectă aceste reguli, referitor la legi, justiţie, anticorupţie, economia va creşte şi asta va aduce bunăstare, stabilitate, doctori, antreprenori, creştere, taxe, pentru că România face parte din UE. Schengen nu este atât de important. Este vorba de economie", a mai spus diplomatul.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România. Mandatul său a debutat însă pe fondul unui climat relativ tensionat în contextul opoziţiei Olandei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, amintește Mediafax. El a fost primit de preşedintele Traian Băsescu abia pe 8 mai 2012. Partidul Laburist din Olanda, în opoziţie, ceruse  Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, pentru că cercurile diplomatice considerau că România blochează acreditarea, pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

Ambasadorul olandez a fost unul dintre cei mai vocali diplomaţi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. El are şi o pagină de Facebook şi un cont de Twitter, prin intermediul cărora a ţinut legătura cu publicul român.

Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova.