Interviu cu ambasadorul Paul Brummel. Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după Brexit

Interviu cu ambasadorul Paul Brummel. Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după Brexit

Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii la București, a acordat un interviu în exclusivitate Revistei Capital, în care s-a referit la cei peste 230.000 de români care lucrează în Anglia și pentru care 29 martie 2018 va fi ziua cea mai importantă întrucât începe turul doi al negocierilor privind statutul emigranților în UK.

Atunci, Marea Britanie va ieși oficial din blocul comunitar, fiind prima țară care activează Articolul 50. Primele negocieri cu privire la Brexit s-au încheiat la începutul lunii decembrie a anului trecut. Atunci, statutul cetăţenilor UE din Regatul Unit s-a clarificat, odată cu nota de plată pe care trebuie să o achite Marea Britanie. Pe de altă parte, ambasadorul acestei țări la București, Paul Brummel, a subliniat că, „după Brexit, între UK şi ţările Uniunii Europene va exista o legătură comercială puternică”.

Mai mult, în partea a doua a negocierilor dintre Consiliul European și UK se vor discuta mai multe puncte importante:

- garantarea drepturilor cetăţenilor UE în Marea Britanie şi a britanicilor care locuiesc în UE, inclusiv în România, să îşi continue viaţa la fel ca înainte de Brexit;

Ne puteți urmări și pe Google News

- drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie vor fi prevăzute în legislaţia britanică şi vor fi puse în aplicare de instanţele britanice;

Paul Brummel a mai arătat că „persoanele care, până la data de 29 martie 2019 au locuit permanent şi cu forme legale în Marea Britanie, pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, vor putea aplica pentru a rămâne pe o perioadă nelimitată, prin obţinerea „settled status”. Pe de altă parte, cei care nu au locuit acolo cu forme legale vor trebui să aplice pentru dreptul de a rămâne până când depăşesc perioada minimă de cinci ani. Citiți interviul integral în revista Capital.