Evenimentul Zilei > International > Ambasadorul britanic: acordul FMI cu România, semnal important pentru investitori
Ambasadorul britanic: acordul FMI cu România, semnal important pentru investitori

Ambasadorul britanic: acordul FMI cu România, semnal important pentru investitori

Noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, Martin Harris, a explicat azi că acordul FMI cu România „este foarte important ca semnal pentru investitorii britanici”.

Și adoptarea legii ANI a fost catalogată drept un mesaj pozitiv pentru investitori, de către ambasador, care a apreciat totuși că procesul de reformă trebuie să continue și că Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei UE, în domeniul justiției, trebuie „să rămână în vigoare până când condiţionalităţile vor fi îndeplinite”. „Sperăm că prevederile legate de funcţionarea ANI vor fi reinstaurate integral cât mai curând posibil”, a mai spus Harris.
"Busola Londrei e îndreptată spre România"
Martin Harris, care vorbit pe parcursul discuției cu jurnaliștii în limba română, a subliniat că misiunea sa este diferită față de cea a predecesorilor săi, prin faptul că are rolul de a construi o relație nouă, „între parteneri egali” în UE și NATO. „Busola Londrei e îndreptată spre România”, a anunțat ambasadorul, care a oferit trei motive pentru interesul noului guvern britanic față de parteneriatul cu Bucureștiul. 
Primul motiv menționat este cel economic. „Marea Britanie sprijină programul FMI în România și eforturile de reducere a deficitului bugetar”, a spus ambasadorul, precizând că Londra urmărește același scop. Diplomatul a asigurat că, deși recesiunea din România reprezintă „o problemă pentru investitori pe termen scurt”, aceștia consideră că, „pe termen lung există un potenţial mare în România”. Harris a subliniat că investițiile britanice în România, din 1990 și până în prezent, au totalizat patru miliarde de euro și a invitat companiile românești să învestească pe piața din regatul Unit.
În privința restricțiilor aplicate românilor pe piața muncii din Regat, diplomatul nu a oferit vești bune. „Guvernul anterior a decis prelungirea restricțiilor până la sfârșitul anului viitor”, a amintit ambasadorul, precizând că noul guvern de la Londra nu va schimba această decizie.
Al doilea motiv este cel privind securitatea, a spus Harris, care a menționat poziția comună a Londrei și Bucureștiului în lupta împotriva terorismului, și a subliniat că apreciază „sacrificiile făcute de România” pe câmpul de luptă din Afganistan.
Al treilea motiv, potrivit diplomatului britanic este „viziunea similară privind viitorul UE”, care include comerțul liber, dar și integrarea în UE a Turciei și a Balcanilor de Vest.
Un ambasador cu experiență
Noul ambasador britanic la București, Martin Fergus Harris, este absolvent al Universității Cambridge și un diplomat de carieră cu o bogată experiență acumulată în ultimii 20 de ani. Harris a activat în cadrul Ministerului britanic de Externe timp de mai mulți ani, inclusiv în poziția de director pentru regiunea Pakistan/Afganistan. Din 1999 până în 2003, el a ocupat funcția de secretar I pe probleme de dezvoltare în ambasada britanică de la Moscova. Între 2003 și 2008, Harris a fost șef-adjunct al misiunii și consul general în ambasada britanică la Kiev.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: