Evenimentul ZileiActualitateAmbasadorul Americii, Adrian Zuckerman, pleacă din România. Anunțul MAE

Ambasadorul Americii, Adrian Zuckerman, pleacă din România. Anunțul MAE

Ambasadorul Americii, Adrian Zuckerman, pleacă din România. Anunțul MAE
Adrian Zuckerman, ambasadorul Americii, și-a încheiat mandatul în România. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun.

Aurescu a transmis aprecierea părţii române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România şi SUA.  El a reamintit  dialogul politic substanţial la nivel înalt şi incluzând progrese concrete în domenii de interes comun. Aici a inclus dezvoltarea componentei economice şi de energie a Parteneriatului Strategic.

Aurescu s-a referit la încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile. Totodată, a făcut referire la avansarea în identificarea de surse de finanţare pentru proiecte cu caracter strategic. În acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea şi ViaCarpathia.

De asemenea, a fost exprimată satisfacţia comună pentru cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul Apărării între România şi Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează priorităţile strategice bilaterale şi asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităţilor şi nivelului de pregătire militară. Ministrul român a reiterat, în acest context, importanţa extinderii prezenţei militare americane în România.

Adrian Zuckerman și-a încheiat mandatul în România

Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în acelaşi ritm susţinut pentru fructificarea oportunităţilor existente, exprimând convingerea că noua administraţie americană va susţine aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ţinând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, şi extinderii prezenţei şi investiţiilor SUA în relaţia bilaterală cu România, pe toate palierele, printre care cele militar, politic, economic, tehnologic.

Aurescu a arătat, de asemenea, că în anul 2021 se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale.

Totodată, ministrul român de Externe a evocat importanţa continuării cooperării bilaterale pentru obţinerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidenţiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.


Accesează: