Ambasadorul Americii, Adrian Zuckerman, pleacă din România. Anunțul MAE

Ambasadorul Americii, Adrian Zuckerman, pleacă din România. Anunțul MAE

Adrian Zuckerman, ambasadorul Americii, și-a încheiat mandatul în România. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun.

Aurescu a transmis aprecierea părţii române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România şi SUA.  El a reamintit  dialogul politic substanţial la nivel înalt şi incluzând progrese concrete în domenii de interes comun. Aici a inclus dezvoltarea componentei economice şi de energie a Parteneriatului Strategic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aurescu s-a referit la încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile. Totodată, a făcut referire la avansarea în identificarea de surse de finanţare pentru proiecte cu caracter strategic. În acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea şi ViaCarpathia.

De asemenea, a fost exprimată satisfacţia comună pentru cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul Apărării între România şi Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează priorităţile strategice bilaterale şi asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităţilor şi nivelului de pregătire militară. Ministrul român a reiterat, în acest context, importanţa extinderii prezenţei militare americane în România.

Adrian Zuckerman și-a încheiat mandatul în România

Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în acelaşi ritm susţinut pentru fructificarea oportunităţilor existente, exprimând convingerea că noua administraţie americană va susţine aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ţinând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, şi extinderii prezenţei şi investiţiilor SUA în relaţia bilaterală cu România, pe toate palierele, printre care cele militar, politic, economic, tehnologic.

Aurescu a arătat, de asemenea, că în anul 2021 se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale.

Totodată, ministrul român de Externe a evocat importanţa continuării cooperării bilaterale pentru obţinerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidenţiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.