SUA împărtăşesc preocupările UE privind imunitatea parlamentară şi prescrierea cazurilor de mare corupţie

Ambasadorul american în România, Mark Gitenstein, a declarat, la solicitarea EVZ, că salută raportul MCV publicat astăzi de Comisia Europeană, subliniind că împărtăşeşte îngrijorările menţionate de executivul comunitar privind imunitatea parlamentară şi prescrierea cazurilor chiar după ce dosarele ajung pe rol.

"Guvernul şi în special ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general al României, Codruta Kovesi, au merite deosebite pentru aceste realizări semnificative. Îi aplaudăm, de asemenea, pe procurorul şef al DNA, Daniel Morar, şi echipa sa devotată de procurori pentru campania lor continuă împotriva corupţiei, dar şi alte instituţii şi indivizi curajoşi care depun eforturi pentru consolidarea statului de drept în România", subliniază diplomatul într-un comunicat.

Ambasadorul îşi manifestă, în acest context, speranţa că legea fundamentală va fi astfel amendată încât confiscarea bunurilor să devină o realitate."Acesta este un domeniu în care am asistat Guvernul român în trecut şi suntem pregătiţi să procedăm la fel şi în viitor. Sunt optimist, pe baza declaraţiilor făcute de opoziţie, că vom asista la o iniţiativă a ambelor părţi privind confiscarea bunurilor", mai adaugă Gitenstein.

"Împărtăşim, de asemenea, preocupările CE legate de imunitatea parlamentară excesivă şi de faptul că prescripţia poate interveni şi după ce dosarul a ajuns pe rol. Ambele probleme au complicat inutil lupta împotriva corupţiei la nivel înalt", a conchis ambasadorul american.