Guverne şi misiuni diplomatice din întreaga lume se află printre victimele unei uriaşe reţele de spionaj informatic coordonate din China.
Patru ambasade ale României în străinătate, guverne şi misiuni diplomatice din întreaga lume, au fost vizate de o operaţiune de spionaj controlată de computere aflate în China, spun cercetătorii de la Universitatea din Toronto şi organizaţia SecDev Group, citaţi de „New York Times”. Reţeaua, care a sustras documente din peste 1.295 de computere pe care le-a infiltrat, avea drept ţinte principale birouri guvernamentale din Asia şi reprezentanţe ale liderului spirtual tibetan, Dalai Lama.
Hackerii preluau controlul calculatoarelor prin instalarea unui virus şi le foloseau pentru a trimite sau pentru a primi informaţii secrete. Virusul mai oferea spionilor posibilitatea de a monitoriza audio sau video încăperile în care se aflau computerele infectate.
Deşi au avertizat că nu există dovezi clare cum că guvernul de la Beijing controlează operaţiunea, cercetătorii canadieni au sugerat că autorităţile chineze ar fi beneficiat de pe urma acesteia. Într- unul dintre cazurile analizate, scrie „New York Times”, după ce biroul liderului spiritual tibetan a trimis un email cu o invitaţie unui diplomat străin, Beijingul a intervenit pe lângă respectivul diplomat pentru a descuraja vizita.
MAE nu se simte infiltrat
Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ieri că, „sub aspectul semnalelor pe care le avem, nu există în acest moment niciun fel de penetrare informatică în legătură cu ambasadele noastre”. Potrivit BBC, printre computerele infectate de spioni s-ar afla cele aparţinând ambasadelor României în Finlanda, Franţa, Norvegia şi China.
Victime ale spionilor cibernetici au mai fost ministerele de externe din Iran, Letonia, Brunei, Bhutan, Indonezia sau Filipine şi ambasade ale Germaniei, Portugaliei, Indiei, Pakistanului sau Coreei de Sud. Pentru 12 ore, chiar şi un computer din sediul NATO a fost monitorizat. Mai mult, conform infor maţiilor oferite de canadieni, operaţiunea de spionaj, botezată „GhostNet”, e în derulare şi se extinde la 12 sisteme informatice săptămânal.