Ambasada României la Kiev și-a suspendat activitatea. Românii au fost repatriați, misiunea a fost încheiată cu succes

Rusia Kieveană e revenditată de ambele țări ca moment de origine. Sursa: arhiva EVZ

Capitala Ucrainei este în plin război, forțele militare rusești încercând să cucerească Kievul. Având în vedere situația tensionată și multiplele bombardamente, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a decis să suspende activitatea Ambasadei României la Kiev și să repatrieze personalul român.

Sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe a informat că misiunea de repatriere a personalului român de la Ambasada din Kiev a fost încheiată cu succes, aceștia ajungând cu bine înapoi în țară. Activitatea Ambasadei a fost suspendată începând cu 25 februarie.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a mulțumit tuturor instituțiilor care s-au implicat în repatrierea personalului român, precum și autorităților din Ucraina și Republica Moldova, care au acordat întregul sprijin.

Misiunea de repatriere a personalului român de la Ambasada din Kiev a început de vineri, 25 februarie, și a fost încheiată sâmbătă dimineață, 26 februarie. Pe durata misiunii, ministrul MAE, Bogdan Aurescu, și ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu, au fost permanent în legătură.

Nu doar activitatea Ambasadei a fost suspendată, ci și a Consulatului General de la Odesa, personalul român fiind repariat, în siguranță, la o dată anterioară.

MAE precizează că a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular în contextul escaladării situației de securitate din Ucraina, în general, și din Kiev, în mod special. De asemenea, Instituția statului informează că, la acest moment, la oficiile consulare de la Cernăuți și Solotvino activitatea se desfășoară în continuare în parametrii normali, cu tot personalul.

Reprezentanții oficiilor consulare sunt în legătură cu cetățenii români, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, în funcție de solicitări. De asemenea, aceștia sunt în contact constant cu reprezentanții comunității românești din Ucraina.

MAE reia solicitarea către toți cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice, de urgență, coordonatele prezenței lor în această țară prin platforma www.econsulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537, linie telefonică pentru solicitări de protecție și asistență consulară.

Franța trimite soldați în România

Războiul din Ucraina și Rusia se poartă în apropierea României, așa că NATO ia măsuri de siguranță națională. Mai multe state membre UE își trimit forțele militare pentru apărarea flancului estic. După ce Portugalia a anunțat urgentarea trimiterii unei infanterii, Franța anunță că va trimite 500 de militari în România.

Alianța vrea să întărească apărarea întregului flanc estic pentru a se asigura că Rusia nu merge mai departe.

„NATO a decis să-şi consolideze prezenţa, să trimită un semn foarte clar de solidaritate strategică, să poziţioneze forţe în România.

Vom reloca circa 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, pentru a oferi un sprijin României, dar şi pentru a aduce mesajul de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, a spus şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard, într-un interviu acordat Radio France Internationale.