Evenimentul Zilei > Economie > Pericolul de pe Amazon. Ce pot păți cei care cumpără produse
Pericolul de pe Amazon. Ce pot păți cei care cumpără produse

Pericolul de pe Amazon. Ce pot păți cei care cumpără produse

Compania Amazon este în pericolul de a încălca grav protecția și confidențialitatea datelor care ar putea afecta milioane de utilizatori prin scurgeri de date personale, au susținut surse din interior.

Potrivit opiniei a trei foști angajați de înalt nivel, securitatea este atât de inadecvată încât Amazon nu știe dacă „o protejează corect”. Un fost angajat al firmei din SUA a susținut că calitatea controalelor din jurul datelor este „îngrozitoare”. Deși nu a fost încă raportat niciun hack, sursa a susținut că există riscul pierderii informațiilor de plată, relatează Express.co.uk .

Unul dintre foștii angajați americani a declarat pentru Politico: „Imaginați-vă dacă o companie de mărimea Amazonului ar avea o breșă? Problema este că milioane de persoane sunt în pericol”. Deși sunt înarmați cu o cantitate atât de mare de date, doi foști angajați americani au susținut, în ciuda eforturilor depuse, că Amazon nu a făcut suficient pentru a-și corecta protecția datelor.

Rapoartele au constatat că doar 55 – 70% din probleme au fost corectate

În ceea ce privește corectarea vulnerabilităților, rapoartele au constatat că doar 55 până la 70% din probleme au fost corectate. Primul angajat american a adăugat: „Calitatea controalelor pe care Amazon le are în vigoare este îngrozitoare. Am găsit sute de mii de conturi în cazul în care angajatul nu mai este acolo, dar ei încă mai au acces la sistem”. Într-un raport, văzut de unul dintre angajați din iunie 2018, riscul unui potențial hack de date a fost considerat foarte mare, mai precizează sursa citată.

Ei au spus: „Ai zeci de mii de echipe care se conectează la big data. Ar trebui să aveți o modalitate de a urmări toate tipurile diferite de date. Din punct de vedere tehnologic, trebuie să știți unde merg datele și sunt protejate. Asta nu există”. Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat că protejarea datelor consumatorilor rămâne o prioritate pentru companie și a negat toate afirmațiile foștilor angajați.

Reprezentanții Amazon susțin că teza se bazează pe afirmații false și înșelătoare

În același timp, Amazon se delimitează de opiniile foștilor angajați. Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat pentru Express.co.uk: „Povestea Politico este în mod evident greșită și se bazează pe afirmații false și înșelătoare. Menținerea încrederii clienților noștri prin protejarea confidențialității acestora și asigurarea securității datelor lor este o prioritate de lungă durată pentru Amazon, iar aceste afirmații inexacte, nefondate și datate nu reflectă angajamentul nostru de a păstra informațiile personale în siguranță.

Amazon are politici, proceduri și tehnologii cuprinzătoare, de lungă durată privind confidențialitatea și securitatea. Audităm în mod regulat serviciile noastre pentru a asigura conformitatea și avem toleranță zero față de angajații de la toate nivelurile care nu respectă politicile noastre.”

În ciuda afirmațiilor făcute împotriva companiei, toți cei trei foști angajați au atras atenția asupra problemelor legate de sistemul intern de date al Amazon. Ei au susținut însă că Amazon Web Service Sistem, care este folosit de unele guverne naționale, este incredibil de sigur. Sistemul AWS este un program securizat de date în cloud pe care companiile îl pot utiliza pentru conținut și stocare.