X

AMĂNUNTE INCREDIBILE despre complotul rusesc din Muntenegru. Cum au încercat doi foști ofițeri GRU să omoare un prim-ministru

Autor: AndreiTeodoru / Data publicarii: 20-02-2017 07:02

Autoritățile ruse s-au aflat în spatele unui complot din luna octombrie pentru a-l ucide pe premierul muntenegrean prooccidental Milo Djukanovici, susține procurorul general al al Nubtenegru. Potrivit presei britanice, agențiile de informatii ale SUA au strâns dovezi în legătura cu implicarea la nivel înalt a Rusiei în organizarea complotului.

Până în prezent, am avut dovezi că structurile naționaliste din Rusia se află în spatele complotului, dar acum (acestea arată) și că organele de stat ruse sunt implicate la un anumit nivel", a declarat Milivoje Katnic într-un interviu acordat mai multor media locale, citat de Agerpress.

Parchetul muntenegrean suspectează în total 25 de persoane, în principal cetățeni sârbi și doi ruși, că au pregătit misteriosul puci de la 16 octombrie, ziua alegerilor parlamentare. 

Vreo 15 suspecți au fost arestați, dar cei doi cetățeni ruși, bănuiți că au fost organizatorii, sunt căutați de justiția locală. 

Potrivit magistratului, este vorba despre Eduard Sismakov, care în 2014 era "adjunctul atașatului militar rus în Polonia" și care a operat în acest complot sub numele Eduard Șirokov, precum și despre un anume Vladimir Nikolaievici Popov. 

Procurorul a subliniat că "unicul motiv al acestor structuri" a fost de "a împiedica Muntenegrul să intre în NATO". 

Această țară din Peninsula Balcanică urmează să ratifice în acest an aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Opoziția prorusă cere organizarea unui referendum, idee respinsă de putere. 

Potrivit Parchetului, presupușii complotiști intenționau să intre cu forța în clădirea parlamentului în ziua alegerilor, pentru a proclama victoria coaliției opoziției proruse, Frontul Democratic, și să îl rețină la Milo Djukanovic ori chiar să îl ucidă. 

Omul forte al Muntenegrului de la începutul anilor 1990, Milo Djukanovic rămâne în ochii opoziției adevăratul stăpân al țării, chiar dacă la sfârșitul lui 2016 el a abandonat funcția de prim-ministru în favoarea unui colaborator apropiat, Dusko Markovic. 

Patru cetățeni sârbi au pledat vinovați și au fost condamnați pentru participare la complot. Al cincilea, Aleksandar Sindjelic, un naționalist sârb, a fost prezentat de Milivoje Katnic ca un "martor principal" al Parchetului. 

Parchetul urmează să interogheze luni doi deputați ai opoziției proruse, Andrija Mandic și Milan Knezevic, suspectați de implicare în puci, dar care au negat orice legătură cu tentativa de lovitură de stat.

Potrivit presei britanice, surse familiare cu ancheta au declarat că organizarea complotului a început luni înainte de alegeri, odată cu sosirea în Serbia vecină a doi ruși, Eduard Șirokov și Vladimir Popov. 

Cei doi bărbați, care sunt acum urmăriți de Interpol, au fost ambii ofițeri GRU, serviciul de informații militare a Rusiei, și au sosit în Balcani, cu acces la sume mari de bani și telefoane mobile criptate sofisticate.

Omul care se presupune că a fost desemnat să pregătească terenul pentru complot a fost Sindjelic, un activist veteran anti-occidental din Serbia.

Fostul condamnat a luptat cu separatiștii sprijiniți de Rusia în Ucraina, a avut legături cu grupurile naționaliste sârbe și  în trecut s-a lăudat asociaților legăturilor sale cu ministerul apărării rus.

Sindelic a mărturisit că a fost atras în complot de "doi naționaliști din Rusia".

Sindjelic la rândul său, l-a abordat Velimirovici pentru a organiza logistica. El i-a dat 30.000 euro pentru a cumpăra 50 de puști și trei cutii de muniție.

El a fost, de asemenea, pus să închirieze o casă în capitală, Podgorica, și să asigure legătura cu un bărbat cu nume de cod Nikola, care s-au dovedit a fi Bratislav Dikic, un fost șef al poliției a Jandarmeriei unitate de elită de poliție anti-teroriste din Serbia.

Sindjelic și Velimirovici au spus mai târziu procurorului muntenegrean că discuțiile despre complot s-au fost efectuat pe trei telefoane criptate presupuse a fi fost livrate de Șirokov și Popov.

În timpul procesului său, unde a primit o pedeapsă cu suspendare pentru cooperare, Velimirovici a declarat că a avut unul dintre telefoanele speciale, care a avut două numere de pre-programate pe apelare rapidă.

Unul a fost pentru Sindjelic și i s-a spus să nu folosească cealalt număr, dar când a făcut-o a pretins că a primit răspuns de un rus.

Alți membri ai bandei sunt presupuși a fi Nemanja Ristic, un alt naționalist și dreapta agitator aripa sârbă, care a luptat în Ucraina. Ristic ar fi fost implicat și în recrutarea unei echipe din Serbia să călătorească în Muntenegru pentru lovitura de stat.