Amânarea ratelor la bancă. Alertă: românii se pot aștepta la executări silite

Rate Sursa: Arhiva EVZ

În 2020, mulți români cu credite au beneficiat de amânarea creditelor timp de 3-9 luni. Senatorul Daniel Zamfir avertizează că cei care au depășit perioada de grație și nu pot relua plata creditului riscă o executare silită.

Amânarea ratelor la bancă: urmează executări silite? Peste jumătate de milion de români și-au amânat ratele în anul pandemiei din cauza crizei economice. Efectele acestei păsuiri a băncilor încep de abia acum să se resimtă, avertizează experții.

Dobânzi uriașe la creditele pe care românii le au de achitat

Senatorul PSD Daniel Zamfir atrage atenția că în scurt timp putem asista la executări silite din partea băncilor. Este cazul celor care și-au amânat ratele și se află în imposibilitatea de a le mai putea plăti. De asemenea, cei care vor să-și suspende plătile în 2021 sunt sfătuiți să nu o facă până nu știu exact condițiile, arată Realitatea Plus.

Senatorul Daniel Zamfir a anunțat că urmează executări silite din partea băncilor. „E vorba în mod categoric de sute de mii de oameni. Amânarea ratelor la bancă vine la pachet cu perceperea dobânzii la dobândă pentru perioada în care ratele au fost amânate”.

Mulți românii ignoră că, după amânarea cu maximum 9 luni a ratei, vor plăti timp de 5 ani sume considerabil mai mari.

Creșteri semnificative ale ratelor la credite

Mai exact, costurile amânării ratelor sunt incluse în viitoarele rate lunare. Practic, pentru un credit de nevoi personale rata lunară crește cu 6%, iar pentru un credit ipotecar cu 13%. Astfel, la un credit de nevoi personale pentru care se plătea 300 de euro, după amânare are de plătit 318 lunar. Dacă pentru un credit ipotecar rata inițială era de 400 de euro, noua rată este de 452 euro, potrivit Realitatea PLUS. „N-au făcut decât să-și lege o ghiulea de picior”, mai spune senatorul PSD Daniel Zamfir.

Liberalul Virgil Guran: Înțelegere de la bănci nu cred că o să existe

Virgil Guran, lider al senatorilor liberali, precizează că trebuie găsită o soluție pentru românii care vor intra în incapacitate de plată. „Că se plătește dobândă la dobândă, într-adevăr, banca este o societate comercială. Ei trebuie să-și încaseze niste bani. Deci înțelegere de la bănci nu cred că o să existe. Sunt convins că o să fie oameni care o să intre în imposibilitate de plată, dar va trebui găsită o anumită soluție”, a declarat Virgil Guran.

Lidia Moise, expert economic, precizează că „la creditele ipotecare nu se plătește această dobândă la dobândă. Trebuie să spunem că un împrumut este un contract pe care l-am făcut cu banca, și mi-am asumat anumite riscuri”.

În 2021, românii își pot amâna în continuare ratele la bănci, cu condiția ca anul trecut să nu fi beneficiat de cele 9 luni de grație acordate de bănci.