Evenimentul Zilei > Social > „Am vrut să mă fac astronaut”. Legătura lui Bogdan Ficeac cu cercetarea în domeniul fizicii
VIDEO

„Am vrut să mă fac astronaut”. Legătura lui Bogdan Ficeac cu cercetarea în domeniul fizicii

Absolvent de Fizică, Bogdan Ficeac a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV, despre perioada în care a lucrat la ICN Pitești.

Care este legătura lui Bogdan Ficeac cu cercetarea din domeniul fizicii? Invitat al lui Mirel Curea în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, Bogdan Ficeac a vorbit despre începuturile sale în presă, dar și despre perioada în care a lucrat în cercetare, în domeniul fizicii.

De presă s-a apucat, în momentul în care a început să scrie, prin anii 1983, 1984, în revista Magazin.

„În `83 îmi cumpărase tatăl meu o mașină de  scris Golden Fish, de aia chinezească și am zis „Hai să mă apuc să învăț”. M-am dus la Miliție, am dat și o mostră, ca să fie totul bine”, a dezvăluit Bogdan Ficeac.

Bogdan Ficeac, scriitor pasionat de SF

Inițial, a învățat să scrie la mașina de scris copiind articole din ziare. După un timp, s-a plictisit de această îndeletnicire și d-a gândit să scrie o povestire. Jurnalistul a povestit că citise în „Știință și tehnică” despre un concurs de literatură SF. A trimis povestea, care a luat premiul cel mare al revistei Magazin,

„Am scris o povestire, că eram cititor de SF avid. Am văzut că era un concurs în „Știința și tehnica”. M-am uitat la Poșta rubricii și am văzut că nu îi beșteleau pe ăia care scriau prostii acolo. Mi-am zis, „Dacă o fi o prostie, nu mă știe nimeni, așa că hai s-o trimit”. Și-am trimis-o și am luat premiul revistei Magazin. Era la revista Magazin Dorel Dorian, Alex Ștefănescu. Dorel Dorian m-a și luat sub aripa lui.

Și-am început, îmi dădea să scriu aproape săptămânal sau la două săptămâni, o povestioară SF pentru revista Magazin. După aia am început, eu fiind absolvent de Fizică, Biofizică, Laser, m-a întrebat dacă nu vreau să iau și eu o pagină. Magazin devenise revistă de popularizare științifică.

Și aveam o pagină să scriu despre locurile unde am lucrat. Despre laserii de la Măgurele, ori despre vreun institut de biofizică. După aia am participat și la alte concursuri. Am cam luat toate premiile care se luau an de an, pe atunci. Și am început să scriu în almanahuri. Am scris în almanahul Anticipația, în almanahul România Literară, în almanahul Magazin”, a declarat Bogdan Ficeac.

„Am vrut să mă fac astronaut”. Legătura lui Bogdan Ficeac cu cercetarea în domeniul fizicii

O bună perioadă de timp, Bogdan Ficeac a mers paralel cu cele două domenii care-l pasionau: fizica și jurnalismul. Puțină lume știe că Bogdan Ficeac a lucrat în cercetare până în 1989.

„Eram fizician, am lucrat în fizică din 1985, când am absolvit, până în 1989. Am lucrat mai întâi în Pitești, la Reactorul nuclear (Institutul de Cercetări Nucleare, ICN, Pitești) acolo am avut prima repartiție. Am luat prima repartiție acolo, am stat doi ani jumate. Se făcea treabă, în măsura posibilităților, având în vedere faptul că oameni capabili, foarte bine pregătiți, erau.

Dar, cum era pe vremea aia, perioada asimilărilor, creația era dată mai deoparte. Și, hai să asimilăm. Mai bine zis, să copiem: după chinezi, după cehi. Totul se copia în România, în orice domeniu. Că România nu a avut o politică ca alții, să zicem „Noi ne calăm pe nasturii cu două găuri”, ăilalți pe „Pixul care scrie singur”, ăia pe „Calculatorul nu știu care”. La noi se făcea de toate, se copia în neștire.

Plus că România, de exemplu, avea tradiție în domeniul laserelor, adică eram pionieri în Europa și în lume.

În domeniul laserelor și în alte domenii chiar s-au făcut lucruri foarte bune. Vorbesc de cercetare, chiar în condițiile alea. Dar, foarte multe lucruri trebuiau asimilate.

(…) Am și eu… îi arătam fiului meu, când mai mergem la Cernavodă, „Uite, acolo am proiectat și eu grila de combustibil nuclear din miezul reactorului. Am și eu bucățica mea de acolo. Și fiecare din colegii mei, probabil, are partea lui de acolo. Am făcut și noi ceva, să zicem, pentru propășirea neamului”, a spus Bogdan Ficeac.

Celebrul jurnalist a mărturisit că a iubit Fizica și că visul său a fost să se facă astronaut.

Mie chiar mi-a plăcut Fizica. Eu mă dusesem la Fizică cu gândul să mă fac astronaut. Dar am făcut chiar cu mare plăcere acest domeniu. Și m-am înțeles bine cu foștii mei colegi de la Facultatea de Fizică. Cu cei care mai sunt prin țară, că restul sunt prin Canada. Mai ales cei din industria nucleară, cred că jumătate sunt prin Canada”, a mai spus Bogdan Ficeac.