Am trecut peste cel mai periculos și frumos moment astronomic

Am trecut peste cel mai periculos și frumos moment astronomic

Luni, 11 noiembrie 2019, Planeta Mercur a trecut peste discul Soarelui iar fenomenul astronomic rar a fost vizibil din România. Este al doilea tranzit al planetei Mercur prin faţa Soarelui, din acest deceniu (primul a avut loc în 2016).

Fenomenul a putut fi urmărit de doritori, dar numai cu filtre speciale de protecţie. Fenomenul astronomic a durat în total 5 ore şi 28 de minute, fiind vizibil în integralitate din America de Sud şi Centrală, de pe coasta de Est a Americii de Nord, precum şi dintr-o mică porţiune din Africa Occidentală.

Din România, tranzitul lui Mercur a putut fi văzut parţial, începând cu ora 14:35 şi până la apusul Soarelui, în jurul orei 17:00. La Bucureşti, fenomenul a putut fi urmărit între orele 14:35 şi 16:53. Timişoara este oraşul din România unde trecerea lui Mercur prin faţa Soarelui a putut fi admirată cel mai mult, în intervalul orar 14:35 - 17:09.

În timpul celor câteva ore cât a durat tranzitul, planeta Mercur a apărut ca un mic disc negru care se deplasează peste discul Soarelui, pe o traiectorie aproape dreaptă. Tranziturile lui Mercur prin faţa Soarelui au fost vizibile de pe Terra de circa 13 - 14 ori într-un secol şi se pot produce în luna mai (la fiecare 13 sau 33 de ani) sau în luna noiembrie (la intervale de 7, 13 sau 33 de ani).

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a putea vedea fenomenul trebuie în primul rând să găsiţi un loc de unde Soarele se vede bine şi la apus. Orizontul vestic trebuie să fie liber pentru că planeta încă se va afla pe Soare când acesta va fi foarte apropiat de orizont.

Oamenii nu trebuie direct în Soare în timpul fenomenului care are loc între orele 14:35 - 17:09. Pentru a putea privi discul solar trebuie neapărat să folosiţi filtre de protecţie similare celor utilizate în timpul eclipselor solare. Dacă vă uitaţi în Soare fără filtre speciale pentru eclipsă puteţi orbi instantaneu sau ochii dumneavoastră vor suferi daune iremediabile.

Folosirea de cd-uri, dischete, ochelari de Soare, folie de aluminiu sau orice altceva similar pentru a privi fenomenul astronomic este interzisă deoarece puteţi orbi.

În timpul tranzitului lui Mercur, planeta va putea fi văzută numai prin telescop cu filtru de protecţie. Dacă urmăriţi întregul fenomen cu ajutorul instrumentelor astronomice (binoclu, lunetă sau telescop), trebuie neapărat să vă asiguraţi că aveţi filtru (tip folie mylar, care se găseşte la magazinele de astronomie) şi care se pune în faţa obiectivului şi nu la ocular. Dacă filtrul este pus la ocular, acesta se va „topi foarte rapid, împreună cu retina dumneavoastră”, avertizează astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”.

Tranzitul lui Mercur prin faţa Soarelui a fost observat pentru prima dată acum 388 de ani. Prima observaţie a acestui fenomen a fost făcută în 7 noiembrie 1631 de către Pierre Gassendi (fizician, matematician şi astronom francez).

Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, a fost observată pentru prima dată în urmă cu circa 5.000 de ani de către sumerieni. Cu o suprafaţă plină de cratere, întunecată şi acoperită cu praf, Mercur are în interior un bogat nucleu de fier cu un diametru de 3600 - 3800 km.

Din cauza faptului că planeta este atât de apropiată de Soare, temperatura în timpul zilei ajunge la 467° C, putând topi chiar şi plumbul. Totodată, din cauza faptului că masa planetei sale este prea mică, de 3,28 × 1023 kg (5,5 % din masa Pământului), atmosfera este rarefiată, iar temperatura pe timpul nopţii scade la -183° C, anunță descopera.ro.

FOTO: Mircea Goia