Am scăpat! Deocamdată... Standard & Poor's a confirmat ratingul României
- Georgeta Petrovici
- 6 iunie 2020, 08:54
Standard & Poor's (S&P) a confirmat, vineri, ratingul României la ”BBB-/A-3”, menținând perspectiva negativă. Toate acestea, având în vedere datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.
Ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru a mai face investiții. Un rating cu încă o treaptă mai jos ar fi plasat România în categoria ”junk”, nerecomandată investitorilor. ”Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce priveşte balanţele fiscală şi externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează şi consolirează poziţia bugetară după recesiunea indusă de COVID-19”, se arată în document agenției.
Conform Agerpres, S&P ar putea revizui în scădere ratingul României dacă dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate mai mult decât anticipează în prezent agenţia. Absenţa unei consolidări fiscale ar avea ca rezultat un nivel mai ridicat al datoriei publice şi externe.
De asemenea, ratingul ar putea fi retrogradat dacă lipsa sincronizării politicii economice sporeşte volatilitatea cursului de schimb, ceea ce ar afecta grav atât sectorul public cât și pe cel privat. Numai în cazul în care Guvernul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, ceea ce va duce la stabilizarea finanţelor publice ale ţării şi a poziţiei externe, S&P ar putea revizui la stabilă perspectiva ratingului României.
Exporturile, cele mai afectate
Celebra agenţie de evaluare financiară preconizează că efectele economice şi fiscale negative provocate de pandemia de COVID-19 vor genera, ca prim efect, majorarea datoriei guvernamentale nete a României la 43% din PIB în 2020. În plus, aceasta estimează că măsuri semnificative de consolidare vor avea loc abia după alegerile generale din 2020. Totodată, agenția crede că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul deteriorării pe estimate pentru anul în curs.
Astfel, S&P apreciază că efectele negative fiscale induse de pandemie vor furniza Guvernului contextul politic pentru a reduce costul majorărilor de pensii prevăzute în septembrie 2020. Având în vedere alegerile, agenţia crede că se va renunţa la majorarea iniţială de 40% şi pensiile vor creşte cu aproximativ 10%, măsură care va adăuga aproximativ 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021. De asemenea, aceasta estimează că economia României se va contracta cu 5,5% în 2020, mai arată sursa citată.
Concret, restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei vor afecta semnificativ cererea internă, situație care, cumulată cu cererea externă slabă din partea partenerilor comerciali cheie va afecta semnificativ exporturile țării noastre pe ansamblul acestui an. Asta și pentru că, în mod obișnuit, peste 20% din exporturi mergeau în mod tradițional spre Germania şi 10% spre Italia, ţări grav afectate de recesiune ca urmare a pandemiei.
Cel mai stabil sector economic al României este cel bancar, mai arată celebra agenție de evaluare, care explică și de ce: aici predomină acţionariatul străin, și există beneficii de pe urma nivelului scăzut al creditelor neperformante. S&P estimează că activitatea economică în România se va redresa gradual începând de la mijlocul acestui an şi în 2021 se va înregistra o creştere de 4%, mai notează agenția.