Când Bogdan Gigina a plătit cu viaţa pentru confortul lui Gabriel Oprea şi s-au aflat proporţiile hidoase ale abuzului mi-am pus o întrebare cheie: Cum a fost posibil ca sindicatele poliţiştilor să nu ştie şi să nu spună nimic?

Situaţia a devenit şi mai neobişnuită când liderii sindicatelor poliţiştilor, cu o singură excepţie, au încercat să-l apere pe Gabriel Oprea. Era ceva total absurd şi anormal. Sindicatele nu apărau interesul poliţiştilor în faţa unui politician acuzat de fapte extrem de grave, căutau tot felul de scuze pentru o situaţie care provocase chiar moartea unui simplu poliţist. În orice ţară cât de cât normală, după moartea unui poliţist într-un asemenea mod revoltător, sindicatele nu mai plecau din curtea ministerului până când nu demisiona ministrul vinovat. În România toţi liderii sindicatelor poliţiştilor, cu o singură excepţie, făceau exact contrariul. Se comportau de parcă erau avocaţii lui Gabriel Oprea.

Unul nu a suflat o vorbă despre ilegalitatea pe care era imposibil să nu o cunoască. Oprea era plimbat de atât de multe ori pe zi în coloane oficiale ilegale, cu limuzina de lux obţinută prin deturnarea fondurilor DGIPI, încât era imposibil ca liderii sindicali să nu ştie de încălcarea legii.

Au ştiut şi au tăcut complice. Tăcerea asta a lor a contribuit la moartea lui Bogdan Gigina. După ce un poliţist a plătit cu viaţa şi pentru că ei nu au făcut nimic, au încercat să-l ajute pe vinovat să muşamalizeze totul. Cât de urât este acest tablou!

Un tablou care ne-a arătat indirect că sindicatele polţiştilor nu reprezintă, de fapt, niciun poliţist. Nu funcţionează pentru interesul celor care plătesc cotizaţia. Acţionează pentru alte interese obscure care nu au nicio legătură cu scopurile unui sindicat normal.

Printre liderii sindicali care au sărit iniţial în apărarea actualului inculpat Gabriel Oprea a fost şi Iulian Surugiu, şeful Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie. Îmi amintesc că am avut un dialog cu el pe tema asta, în emisiunea Evenimentul zilei. Pur şi simplu nu a putut să-mi explice de ce au tăcut complice marii sindicalişti poliţişti ai patriei când Oprea mergea la birt cu coloana oficială ilegală. Am presupus atunci că trebuie să fie mult mai mult decât simpla slugărnicie a oricărui parvenit din sistem pentru ministrul care e „şeful cel mare”. Joi a răspuns tot sistemul judiciar întrebării la care Iulian Surugiu nu voia nici în ruptul capului să răspundă. Pe la 6 dimineaţa mascaţii şi procurorii au început percheziţii în vila sindicalistului care este suspectat de evaziune fiscală. Aţi înţeles acum despre ce era vorba, în realitate?

Nişte derbedei s-au deghizat în sindicalişti crezând că astfel pot să-şi facă nestingheriţi afacerile ilegale. Când publicul a aflat ce grozăvii făcea un alt derbedeu, deghizat în ministru şi „lider politic onorabil”, au sărit în apărarea lui pentru că ştiau că astfel vor fi ajutaţi atunci când vor avea necazuri? Pe toţi i-a durut in cot de moartea lui Bogdan Gigina şi de drama familiei lui.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!