Revoluţie în privinţa bolii Alzheimer: Se poate descoperi cu un simplu test de sânge
- Antonia Hendrik
- 22 ianuarie 2019, 11:41
Cercetarea publicată în Nature Medicine arată că: un examen al sângelui poate releva daunele creierului provocate de Alzheimer. Va putea fi învinsă boala? Dificil de spus, cel puţin deocamdată. Dar, cercetarea ştiinţifică face paşi enormi pentru a reuşi diagnosticarea înainte ca boala să înceapă să se insinueze la creier şi să progreseze. Adică, înainte să apară semne de confuzie şi pierderi de memorie.
Potrivit celor dezvăluite de un studiu al Washington University School of Medicine din St Louis şi Centrul german pentru boli neurodegenerative, publicat ieri în Nature Medicine, cu un simplu examen de sânge este o posibilă relevare a semnelor dezvoltării bolii. ''Am validat testul pentru bolnavii de Alzheimer - explică cerecetătorii - fiindcă ştim că creierele lor sunt supuse la o intensă neurodegenerare, dar nu folosim un indice specific pentru această boală: nivele înalte ale indicelui pot fi semnul şi al altor boli neurologice''.
Totul e posibil ''mulţumită'' unei proteine (neurofilament) prezentă în scheletul neuronilor. Când celulele cerebrale se deteriorează, această proteină se varsă în lichidul cerebral, în măduvă şi în sfârşit în sânge. În loc de o înţepătură lombară pentru a extrage lichid cerebrospinal, oamenii de ştiinţă au reuşit să observe diferitele nivele ale proteinei aflată în sânge. Astfel, o simplă prelevare poate ajuta la găsirea vaccinurilor sau medicamentelor care să permită într-o zi combaterea bolii până la capăt, potrivit Il Giornale.