Alternativă la Sinaia şi Predeal: Crăciun şi revelion la Rânca
- Adam Popescu
- 30 noiembrie 2010, 11:16
În fiecare an, zăpada se aşterne mai repede la Rânca, în Gorj, decât în alte părţi ale ţării. Tot aici turiştii pot găsi oferte atractive pentru sărbătorile de iarnă.
Stratul de omăt este consistent la Rânca, o staţiune care, în 1995, număra o mână de cabane, dintre care cele mai răsărite erau cea a armatei şi a fabricii de ţigări, "Ciuperca". Din 2003, cine a avut ceva bani s-a apucat de construit cabane, astfel că numărul acestora a ajuns la câteva sute în prezent.
Nici autorităţile nu au stat degeaba. Dacă tot au venit investitorii în turism, edilii au dat undă verde construcţiei unei instalaţii de telescaun, care este aproape gata.
Tot pentru a atrage turiştii, au fost construite şi câteva pârtii de schi, însă acestea sunt numai bune pentru începători sau cei care se descurcă binişor. Pârtiile pentru schiorii cu experienţă urmează să fie amenajate. Drum de munte, pentru maşini puternice
Cunoscătorii recomandă două rute către Rânca: prin Târgu Jiu sau prin Râmnicu Vâlcea. Oricum, traseul şerpuieşte printre stânci şi ca să ajungă în staţiune, turiştii au nevoie de maşini puternice. În ciuda altitudinii la care se află staţiunea şi a faptului că acolo poţi să te joci cu zăpadă de Paşte, autoutilitarele curăţă la timp şi eficient căile de acces.
Rânca nu este la fel de populară ca alte staţiuni, cum sunt Sinaia, Predeal sau Vatra Dornei. Drept urmare, şi preţurile sunt mai uşor de suportat în vremuri de criză. Proprietarii de cabane închiriază, de obicei, întreaga unitate. Doar în cazul cabanelor foarte mari se oferă şi posibilitatea închirierii unui anumit număr de camere.
Preţuri pe măsura popularităţii
O vilă compusă din două camere cu pat matrimonial, două camere cu câte două paturi de o persoană, o cameră cu patru locuri, living, bucătărie complet utilată, loc pentru grătar şi parcare poate fi închiriată cu suma de 9.000 de lei, pentru perioada 29 decembrie-3 ianuarie. Dacă se ocupă toate locurile, tariful este de 750 de lei/persoană/sejur. În extra-sezon, proprietarul cere 550 de lei/zi pentru închirierea integrală a vilei.
Pentru o vilă cu o capacitate de 21 locuri în nouă camere, proprietarul cere 1.300 de lei/persoană. Tariful include cazarea pe perioada 29 decembrie 2010-02 ianuarie, pensiunea completă şi masa festivă de revelion.
Turiştilor cărora le plac camerele cu multe paturi pot opta pentru pensiunile care oferă mai multe locuri de cazare în aceeaşi încăpere. Preţurile practicate de proprietarii acestor unităţi sunt mai mici decât cele afişate pentru cabanele cu camere single sau duble. De exemplu, într-o vilă cu 12 locuri, disponibile în trei camere, şi baie comună turiştii se pot caza cu 6.000 de lei, timp de 4 zile.
Crăciunul, de patru ori mai ieftin ca Revelionul
Tarifele valabile pentru zilele de Crăciun sunt ceva mai mici faţă de cele practicate pentru Revelion. Proprietarii unei pensiuni cu şase camere cu băi proprii, cu o capacitate de 12 locuri, cer 4.500 de lei pentru închirierea întregii vile timp de trei nopţi/patru zile pe perioada Crăciunului. Pentru un sejur de patru nopţi/cinci zile de revelion, tariful urcă la 10.000 de lei/cabană.
De asemenea, tariful practicat de proprietarii unei vile situate în apropiere de pârtia de schi creşte de patru ori pentru revelion, comparativ cu Crăciunul. Astfel, tariful pentru trei nopţi de cazare este de 4.000 lei pentru Crăciun, iar cel pentru Revelion este de 12.000 lei pentru un sejur de patru nopţi. Vila are o capacitate de 14-20 de persoane, care pot fi cazate în şapte camere.
Între un grătar şi un pahar de vin, turiştii se pot aventura în adâncurile unor peşteri recunoscute pentru frumuseţea lor: Peştera Muierilor şi Peştera Polovragi. Pensiunile din aceste zone afişează tarife apropiate de cele practicate de operatorii din Rânca.
Din păcate, cei care iubesc drumeţiile printre nori nu se vor putea bucura de privelişti rulând pe Transalpina. Drumul rutier din România aflat la cea mai mare altitudine se închide în timpul sezonului rece. El a fost inaugurat de regele Carol al II-lea în 1935, dar nu a fost asfaltat până în 2009.