Alpinista ucisă de avalanşă şi DESTINUL TRAGIC. Povestea unei tradiţii ÎNECATE ÎN LACRIMI. Putea fi evitată această dramă?

Alpinista ucisă de avalanşă şi DESTINUL TRAGIC. Povestea unei tradiţii ÎNECATE ÎN LACRIMI. Putea fi evitată această dramă?

În avalanşa din Retezat şi-a pierdut viaţa copilul minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu, o tânără în vârstă de doar 14 ani. Alături de sportivă, în această aventură montană, a fost şi sora ei, Crina Coco Popescu, şi ea o alpinistă de mare succes încă de la vârsta copilăriei, dar şi tatăl celor două sportive, Ovidiu Popescu, un inginer pasionat de alpinism.

Această tragedie ar fi putut fi evitată? Acest răspuns nu va putea fi aflat niciodată, dar un singur lucru este cert. Voci apropiate familiei celor două alpiniste spun că, mama fetelor, Gabriela Popescu, inginer de profesie, nu a fost de acord niciodată cu această pasiune atât de periculoasă, fiindu-i frică să nu se întâmple o tragedie, aşa cum de altel s-a şi întâmplat.  Însă, tatăl fetelor, fost alpinist, le-a insuflat copilelor iubirea pentru aventurile montane.

 

Cele două fete au doborât record după record.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 4 decembrie 2016, Dor Geta Popescu devenea cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania.

 

 

Şi sora Getei este una dintre cele mai bune alpiniste din lume.

''Coco'', aşa cum îi spun apropiaţii Crinei Cora Popescu, a intrat în Cartea Recordurilor, pentru prima oară, la 16 ani, după ce a încheiat atât circuitul celor șapte cei mai înalți vulcani de pe cele 7 continente, cât și prin escaladarea Muntelui Sidley — 4.285 m — cel mai înalt vulcan din Antarctica (alături de Alex Abramov, Mario Trimeri și Scott Woolams).

 

Crina ''Coco'' Popescu, născută la Râșnov, județul Brașov, la 3 decembrie 1994, este pasionată de alpinism de la vârsta de 6 ani, când a început aventurile montane, alături de tatăl său. La 13 ani a urcat pe primul Vulcan — Damavand (5.610 m, Iran).

 

Printre performanțele Crinei Popescu, supranumită de cei de la Cartea Recordurilor, ''căprioara din Carpați'', se mai află: cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei — Carstensz Pyramid (4.884 de metri) din Indonezia, cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat Muntele Giluwe (Papua Noua Guinee), cea mai tânără persoană din lume care a escaladat Aconcagua (6.963 de metri) pe traseul "Traverseul Ghețarului Polonez", cea mai tânără persoană din lume care a urcat vârful Ojos del Salado din Chile (6.863 de metri), cea mai tânără persoană din lume care a atins vârful Kazbek din Georgia (5.047 de metri) și cea mai tânără persoană din lume care a urcat pe vârful Ararat din Turcia (5.165 de metri).

În 2009, i-a fost acordat titlul de Maestru al Sportului. A fost desemnată ''Sportivul anului'' la categoria alpinism de altitudine — Federația Română de Alpinism și Escaladă (2010), i-a fost decernat Premiul de Excelență — Gala IAA (2011), dar și Oscarul Românesc pentru Excelență (2011) etc.

Conform ultimelor informaţii, tatăl celor două sportive se află internat la Spitalul din Hunedoara