În zona de nord a masivului, creșterea a fost, anul acesta, de 2 grade Celsius, în timp ce pe versantul sudic, acolo unde, în general, sunt temperaturi mai ridicate, creșterea a fost de numai 1,75 de grade Celsius.

'Alpii sunt regiunea muntoasă care se încălzește cel mai tare', a declarat geologul Christophe Chaix, de la institutul menționat, aducând ca argument vizibil scăderea cu 20-25 % a volumului de zăpadă și scurtarea iernilor, a relatat 'Le Figaro'.

De exemplu, în localitatea Chambery, ultimul îngheț avea loc în perioada 1-10 mai în urmă cu 40 de ani, pe când în prezent, acest fenomen se produce în primele zece zile din luna aprilie.

Lipsa zăpezii a afectat în special stațiunile de schi de la altitudini joase și a provocat chiar închiderea mai multor zone destinate acestui sport în anii 1990, după ce trei ani la rând nu a mai nins. În prezent însă regiunea bate doar recorduri de temperaturi înalte, așa cum s-a întâmplat în primăverile din 2014 și 2015. Nivelul precipitațiilor a fost aproape stabil, dar riscul secetei nu a scăzut întrucât, din cauza căldurii, zăpada se topește mai devreme decât în mod obișnuit, iar apa rezultată se evaporă mai repede.