Un proiect de lege care prevede ajutoare financiare pentru cei mai nevoiași dintre români a trecut de Senat.
Astfel, senatorii au adoptat tacit dublarea alocatiilor pe care le primesc familiile cu venituri reduse ce au copii în întreținere, cât și majorarea pragului de venituri de la care se acordă ajutorul de la stat, ceea ce înseamnă că vor exista mai mulți beneficiari ai acestuia decât în prezent.
Cine beneficiază de dublarea alocațiilor
Proiectul de lege care se află de ceva vreme pe masa parlamentarilor stabilește dublarea ajutorului financiar de care beneficiază familiile cu venituri reduse ce au în îngrijire unul sau mai mulți copii, care poartă numele de alocație pentru susținerea familiei. Apoi, prin proiect se dorește și majorarea pragurilor veniturilor unei familii de la care este acordată alocația pentru susținerea familiei.
Familiile care au venituri mici, vor primi următoarele majorări ale alocației: 172 de lei pentru familiile cu un copil față de 86 de lei cât este în prezent. 344 de lei pentru familia cu doi copii, față de 172 de lei cât este în prezent, 517 lei pentru familia cu 3 copii față de 258 și 689 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți față de 344 de lei cât era în prezent.
De acest tip de alocație vor beneficia familiile sărace, cu venituri între de aproximativ 400 de lei. Familiile care au venitui cuprinse între 400 și 800 de lei vor beneficia și ele de creșteri după cum urmează: 157 lei pentru familia cu un copil față 78, 472 lei pentru familia cu doi copii față de 236 lei, 630 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi față de 315 lei.
Restricții eliminate
Și familiile monoparentale beneficiază de alocație, cu un venit net mediu lunar pe de până la 420, vor putea primi o alocație de: 224,91 lei pentru familia cu un copil față de 112 lei, 674 lei pentru familia cu trei copii față de 337 lei, 899 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi față de 449 lei.
Începând din 2016, plata alocației de susținere a familiei nu mai este condiționată de plata taxelor și impozitelor locale. Pentru ca proiectul să intre în vigoare trebuie să fi adoptat de Camera Deputaților și să fie promulgat de Președinte.