Alocațiile copiilor nu au crescut cu rata inflației. Ce prevede legea şi de ce nu s-a respectat

Alocațiile copiilor nu au crescut cu rata inflației. Ce prevede legea şi de ce nu s-a respectatAlocații mai mari pentru copii. Se întâmplă de anul viitor. Sursa: Arhiva EVZ

Începând cu ianuarie 2023, valoarea alocațiilor de stat pentru copii se indexează anual, automat, cu valoarea anuală a inflației. Alocațiile din acest an se majorează cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022.

Pentru 2022, INS a anunțat o rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că și alocațiile se majorează cu aceeași valoare. În schimb, copiii au primit doar 13 lei în plus.  Încă de anul trecut, politicienii au anunţat că alocațiile copiilor vor creşte din 2023 cu rata inflaţiei.

Iar din ianuarie 2023, valoarea alocațiilor de stat pentru copii s-a indexat cu valoarea anuală a inflației. Drept urmare, adolescenții au primit în februarie 2023 ceva mai mulţi bani decât în ianuarie.

Începând din această lună, alocațiile primite pentru copii sunt de:

- 683 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);

- 277 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);

- 683 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

De asemenea, alocațiile din 2022 au avut următoarele valori: 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani și de 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).

De ce nu au crescut alocaţiile conform legii

Şi chiar dacă părinţii se aşteptau ca alocaţiile copiilor să crească cu 13,8%, rata inflaţiei pe anul 2022, anunţată de INS la începutul lui 2023, alocaţiile au crescut cu numai 5,1%, adică rata inflaţiei din anul 2021.

Potrivit analizei antena3.ro, motivul principal este că bugetul de stat a fost adoptat la sfârşitul anului 2022, în timp ce rata inflației a fost publicată pe 13 ianuarie 2023. Astfel, alocaţiile de stat pentru copii nu s-au mai indexat cu rata anuală a inflaţiei din anul precedent, ci cu cea din anul 2021.

Majorarea s-a făcut din luna februarie, iar în ianuarie s-au încasat aproximativ aceiaşi bani ca şi pe luna decembrie 2022. În ianuarie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, au primit alocație de stat în valoare de 243 de lei, iar în februarie, după majorare, aceștia au primit 256 de lei, adică o creștere de  numai 13 lei.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat, totuşi, că măsura se aplică din acest an: „Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”, indicând astfel că termenul pentru aplicarea măsurii cuprinse în OUG 126/2021 nu se schimbă.