Mai mulți liceeni, ce au împlinit vârsta de 18 ani, nu au primit, încă, alocația de la stat pe luna iulie. Părinții copiilor așteaptă explicații din partea autorităților.
Mai mulți părinți ai unor tineri liceeni, care au împlinit 18 ani, s-au plâns că de când a început vacanța de vară, copiii lor nu au primit alocația de la stat. Un secretar de stat în Ministerul Muncii a anunțat pașii pe care trebuie să-i facă părinții pentru a intra în posesia banilor.
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a venit cu soluția pentru ca elevii care nu au primit încă alocația de la stat să intre în posesia ei.
Vasilcoiu a explicat că unitățile de învățământ sau beneficiarii trebuie să trimită adeverință la ANPIS că respectivii sunt încă elevi.
Tatăl unui băiat care a împlinit la începutul anului 18 ani și care din toamnă este elev în clasa a XII-a a scris, pe o rețea de socializare, că fiul lui nu a mai primit alocația de 243 de lei pe luna iulie.
„I-ar fi prins bine și banii ăștia în vacanță, chiar dacă nu sunt mulți", a declarat tatăl.
Ce se întâmplă cu alocațiile elevilor din România
Secretarul de stat la ministerul Muncii a mai declarat că acestea sunt cazuri izolate și punctuale, pentru care ANPIS nu a primit de la unitatea de învățământ situația elevilor înscriși pentru anul școlar 2022-2023.
„În aceste situații, fie tinerii respectivi așteaptă până în toamnă ca liceul să trimită această situație, fie iau de la secretariatul unității de învățământ o adeverință în acest sens care poate fi depusă fie fizic, fie online la ANPIS", a precizat Cristian Vasilcoiu, potrivit Antena 3.
Potrivit legii în vigoare, alocația se acordă celor care au împlinit 18 ani doar până la finalizarea studiilor liceale, cu obligația ca aceștia să urmeze cursurile.
Reamintim că alocația de stat pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei, iar pentru copiii de până la 2 ani, alocația a fost majorată la 600 de lei. Mai mult, în cazul copiilor care s-au născut în străinătate, pentru a primi alocația de la stat, părinții trebuie să depună un dosar la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul.
De asemenea, alocația de la stat se poate pierde dacă, timp de trei luni, reprezentantul legal al copilului nu a încasat-o. Totodată, dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 şi 19 absenţe nemotivate, alocaţia pentru susţinerea familiei scade cu 20%. Dacă lipseşte 20 de ore de la şcoală, suma se înjumătăţeşte. Iar dacă numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.