Într-un comentariu pe „România curată”, Alina Mungiu lansează o ipoteză interesantă despre motivele mobilizării populare împotriva guvernului.
„Războiul civil pe care îl vedem nu este despre integritate, foloseşte doar pe unii oameni care cred în ea şi face praf şi democraţia şi statul de drept. Câştigătorii alegerilor vor să fie deasupra legii. Pierzătorii vor să le câştige la masa verde”, scrie Alina Mungiu într-un comentariu intitulat „De ce s-a radicalizat politica la români”.
Politologul de la „România curată” constată că atmosfera a devenit brusc insurecţională după Anul Nou, deşi datele problemei nu s-au schimbat prea mult. Şi în trecutul foarte recent au fost situaţii la fel de revoltătoare ca graţierea lui Dragnea şi totuşi reacţiile au fost anemice.
„Când toată lumea pune mâna să scoată oamenii în stradă, electoratele partidelor de opoziţie, dar nu numai, nu se întreabă nimeni de ce nu au ieşit la vot, de ce au fost o mie când Oprea l-a pierdut pe motociclistul lui în groapă, de ce nu au fost nici cinci sute când PSD a anulat pe 45 de zile legea traseismului, oricât am tras de ei, de ce Moise Guran şi cu mine am fost cvasisinguri în marţea neagră, până când cu mare efort s-au strâns trei mii de oameni?”
Şi Alina Mungiu se întreabă:
„De unde această conştiinţă deşteptată peste Crăciun şi Anul Nou la poporul cinic şi plictisit, care dă impresia că poate da jos guvernul, numai să vrea, de unde nu se mai dau amenzi la demonstranţi, deşi în primăvară şi parastasul de la Colectiv s-a ales cu una doar că a postat evenimentul pe Facebook? Ce e nou? Că PSD a mai făcut porcării gârlă şi n-a ieşit nimeni.”
Iar analista face o constatare uluitoare:
„Un singur lucru e nou: Guvernul vrea să taie fondurile SRI, o mişcare fără precedent. SRI, care a scăpat de comisia de anchetă fără să ne spună cum a luat Ghiţă aproape un miliard şi de ce nu e cercetată sursa banilor din România TV şi a altor organe de presă cu finanţare ascunsă, era cel din spatele amenzilor după demonstraţii, ei făceau poze şi dosare la tineri (la cei cu potenţial de lideri şi care nu puteau fi şantajaţi).
SRI nu mai are de ce să oprească creo demonstraţie. Dimpotrivă. Regimul actual e cea mai mare ameninţare la adresa lor de când sunt ei, mai ales după un an în care şi-au făcut pensii speciale şi mărit salarii prin hotărâri de guvern secretizate şi zece ani de acumulat puteri din deciziile CSAT.”
Şi Mungiu conchide:
„Serviciile ameninţate de tăierea bugetară au devenit brusc prietenele străzii şi, de unde mâna nevăzută ne punea piedici de tot felul, acuma în mod miraculos totul se agregă. Ca în anii nouăzeci, când îmi făceam eu teza de doctorat la Petroşani cu minerii care spărseseră sediul PNŢCD ţi îmi povesteau cine îi adunase, îi ajutase şi îi îndrumase, asta într-un interviu de grup în care altfel încercau să mă convingă că totul a fost spontan.”