Ordine de protecție împotriva agresorilor online. Măsura de apărare a victimelor va fi extinsă
- Ionel Sclavone
- 8 februarie 2024, 22:17
Ordinele de protecție vor fi aplicate în cazul tuturor tipurilor de agresiune, inclusiv online, conform unei legi care a fost votată de Camera Deputaților, Până în prezent mecanismul de protejare a victimelor agresiunilor funcționa doar în cazul violenței domestice.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției a anunțat că legea care extinde aria de aplicare a ordinelor de protecție a fost adoptată. Votul final a fost dat în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Actul normativ merge, acum, la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
Alina Gorghiu, despre ordinele de protecție
Ministrul Justiției a explicat cum funcționează acest mecanism de protejare a victimelor agresiunilor. Conform proiectului de lege, ordinul de protecție este extins în cazul tuturor victimelor violenței. Măsura va funcționa indiferent dacă agresorii acționează în mediul online sau offline. Până acum, măsurile de protecție erau aplicate doar în cazul victimelor violenței domestice.
Alina Gorghiu a precizat că numărul cazurilor de violență s-au înmulțit în ultimii ani. Drept urmare, este nevoie de măsuri care să protejeze victimele de agresori.
„Asigurăm protecție tuturor victimelor din România, nu doar victimelor violenței domestice, ci extindem această protecție atât la fapte de violență întâmplate în mediul real, fizice, dar și în cazul amenințărilor din spațiul online. Putem vorbi de hărțuire online, amenințare, apeluri telefonice multiple, de cele mai multe ori la ore nepotrivite, putem vorbi de foarte multe lucruri”, a explicat Alina Gorghiu.
Agresorii vor fi monitorizați electronic
Alina Gorghiu a spus că agresorii vor putea fi monitorizați electronic, prin sistemul care funcționează pentru violența domestică. Este vorba despre un proiect pilot valabil în 24 de județe care urmează să fie extins anul viitor.
„Avem la dispoziție mecanismul de monitorizare electronică a agresorului, care acum funcționează pentru violența domestică, valabil în 24 de județe iar în 2025 va fi funcțional în toată țară, dar prin extinderea acestui ordin de protecție la orice tip de violență și de victimă, vă asigur că vom avea posibilă monitorizarea electronică și în cazul acestor violențe”, a declarat Alina Gorghiu.
Potrivit spuselor sale, mecanismul se pune în funcțiune la solicitarea victimei. Ordinul de protecție este emis de îndată, de polițistul care ia la cunoștință de faptă sau care este sesizat prin 112. Acesta evaluează situația și ia decizia în cazul în care consideră de cuviință, după cum spune Alina Gorghiu.
„Dacă se simte o persoană amenințată sau e victima unei violențe de orice natură, solicită ordin de protecție provizoriu. Se emite de îndată la cererea scrisă a victimei sau, dacă vorbim de minori, a tutorelui sau a reprezentantului legal al acestuia. Cine emite ordinul? Polițistul care-și exercită atribuțiile de serviciu, ia la cunoștință de faptă sau e e sesizat prin 112. Evaluează imediat situația, constată dacă există acest risc iminent cu privire la săvârșirea unui alt act de violență contra victimei și decide că trebuie emis acest ordin de protecție provizoriu”, a mai spus ministra.
Alina Gorghiu, despre ordinele de protecție
Ministra Justiției a spus că ordinul de protecție se eliberează pentru cinci zile. Iar dacă victima apelează, mai departe, la justiție, poate fi prelungit. Acesta va fi valabil pe toată durata procedurilor judiciare și poate fi extins până la un an.
Odată cu emiterea acestui ordin de protecție, agresorul poate fi evacuat temporar din locuința comună sau obligat să păstreze o anumită distanță față de victimă. De asemenea, prin ordinul de protecție se poate interzice orice contatc, inclusiv telefonic sau online între agresor și victimă.
„Ce măsuri se pot lua prin acordarea acestui ordin? Poți evacua temporar agresorul din locuința comună, poți să-l obligi la păstrarea distanței minime față de victimă, poți să-l obligi să poarte dispozitivul electronic de supraveghere care să arate că nu se apropie de victimă. Poți să interzici orice contact, inclusiv telefonic și online, cu victima. Brățara se pune când victima își exprimă acordul să poarte acest dispozitiv la rândul ei”, a mai explicat Alina Gorghiu pentru B1 TV.