Astfel, luni seara, Alina Bica s-a referit prima oară la o întâlnire convocată de preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, şi la care a participat şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Invitaţia venise pe fondul operaţiunii de la Alba, când domnul Berbeceanu fusese reţinut…

Cred că motivul real pentru care ne-a chemat era că era o stare de tensiune la nivelul DIICOT… Eu în vara acelui an mai avusesem o acţiune cu propunere de demisie, legată de felul în care înţelegeam eu să mi îndeplinesc atribuţiile de serviciu, adică la două săptămâni după ce fusesem numită. Această stare de demisie avea legătura cu relaţia deficitară care era între mine şi Kovesi. Având în vedere ce am păţit, cred că era mai bine dacă îmi dădeam demisia atunci.

Nu s-a purtat o discuţie despre dosarul Lascu. Domnul Băsescu a ştiut de acel dosar, dar nu de la mine, aşa cum a şi spus…

Situaţia era aşa: un procuror şi un coleg de-ai mei era acuzat de represiune nedreaptă, ori din punctul meu de vedere reţinerea acelei infracţiuni era o greşeală, pentru că ea presupunea că o persoană a dispus reţinerea unei persoane ştiind că ea este nevinovată, ori domnul Berbeceanu a fost arestat pe un mandat de la Înalta Curte. Pe acest fond, eu am considerat că DIICOT este nedreptăţită.

M-am manifestat şi faţă de ziarişti, şi faţă de colegi, şi faţă de toată lumea. La vremea respectivă aş fi dorit ca acei colegi de la DNA care au început această urmărire – pentru prima dată în jurisprudenţa românească – pentru represiune nedreaptă… N-am considerat la vremea respectivă că ar fi o intruziune… M-am prezentat la discuţia cu Băsescu şi Kovesi, a fost o discuţie destul de tensionată. Atât eu, câz şi doamna Kovesi ne-am prezentat punctele de vedere cu privire la acţiunile colegilor noştri şi fiecare am spus că o să luăm măsurile pe care le dorea fiecare. Cred că domnul Băsescu poate credea că eu chiar o să-mi dau demisia. La acea întâlnire s-a discutat despre abuzuri şi de o parte, şi de cealaltă…

Relaţia cu Laura Kovesi a fost dintotdeauna rea… A fost o lipsă de comunicare de la început, coroborată şi cu împrejurarea că eu sunt destul de încăpăţânată şi voluntară, astfel că relaţia s-a deteriorat iremediabil. În timp am încercat să ameliorez relaţia, dar nu am reuşit…

Despre relaţia de prietenie cu Elena Udrea

Nu am avut nicio discuţie cu Elena Udrea despre domnul Berbeceanu… Nu au fost identificate niciodată fotografii cu Berbeceanu şi Elena Udrea, aşa cum reiese şi din dosar.

Tot ce mi se întâmplă din noiembrie 2014, îmi face rău. La final, dacă am dreptate, poate trebuie să ofere şi Domnia Sa (n.r. – Kovesi) o explicaţie”, a spus Alina Bica.