Cei mai mulţi dintre noi suntem tentaţi să spunem că nu consumăm ulei de palmier, folosim doar ulei de floarea-soarelui sau de măsline, dar nu este deloc așa.
Fără să ştim acest lucru, foarte mulţi dintre noi consumăm ulei de palmier. Acest lucru se întâmplă deoarece el e folosit în multe alimente, precum supe, ciocolată, pizza, margarină, biscuiţi sau chiar pâine.
Modul în care acest tip de ulei este produs afectează oamenii, aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice. Se estimează că uleiul de palmier ar fi în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri.
Un motiv pentru care suntem tentaţi să spunem că nu mâncăm ulei de palmier este acela că el a fost mascat sub diferite nume, adesea ca ulei vegetal.
Iniţial s-a spus că uleiul de palmier nu conţine grăsimi „rele". Acesta are un punct de topire foarte ridicat şi are costuri mici de producţie, și se ştie acum că acest tip de ulei nu este tocmai sănătos.
Uleiul de palmier, în supe, ciocolată, pizza, margarină, biscuiţi, pâine
Uleiul de palmier este ascuns sub mai multe denumiri. În afară de elementele nutriţionale benefice, uleiul de palmier are şi acizi graşi saturaţi, iar nutriţioniştii spun că un consum însemnat de acizi graşi saturaţi este asociat riscului crescut de boli cardiovasculare.
În plus, acidul palmitic, o substanţă din uleiul de palmier, duce la creşterea concentraţiei de colesterol rău LDL.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) scoate la iveală detalii îngrijorătoare în privinţa efectelor negative pe care le poate avea acest tip de grăsime. Iar consecinţele nu se răsfrâng doar asupra sănătăţii populaţiei, ci şi asupra mediului înconjurător.
Potrivit specialiştilor, uleiul de palmier supus temperaturilor ridicate eliberează o substanţă care s-a dovedit cancerigenă pe studiile realizate pe animale de laborator.Atunci când uleiul de palmier este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, acesta eliberează esteri glicerici şi alte uleiuri şi grăsimi nocive.
În 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine din produse grăsimile trans, dându-le acestora un termen de trei ani. Astfel, cererea de ulei de palmier a crescut, deoarece acesta oferă textură şi volum produselor de patiserie, fiind utilizat în acelaşi timp şi în compoziţia margarinei, îngheţatei sau cremelor tartinabile.