Alimentul care ne pune la pământ! E absolut interzis să-l consumi. Crește riscul de cancer

Sursa: EEC-Razvan Valcaneantu

Carnea procesată este considerată cancerigenă. Ultimul studiu în materie a demonstrat clar acest lucru. Mulți dintre noi consumăm zilnic mezeluri, cârnați, slănină și burgeri fără să bănuim că ne otrăvim lent.

Carnea roșie (vită), procesată sau nu, consumată zilnic, în cantități mari, poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății. Cel puțin asta arată ultimul studiu în materie, realizat de specialiștii de la Laboratorul de epidemiologie a cancerului de la Universitatea din Oxford. La cercetare au participat o jumătate de milion de britanici cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani.

Studiul realizat de echipa medicului Timothy J. Key a arătat că persoanele care au mâncat 76 de grame de carne roșie procesată pe zi (cantitatea dintr-un hamburger) au avut cu 20% mai multe șanse de a dezvolta cancer colorectal, în comparație cu subiecții care au redus consumul la doar 25 de grame pe zi.

Atenție mare la carnea de porc procesată

Cercetarea a mai scos la iveală un aspect important. Consumul de carne procesată de porc (cârnați, bacon, slănină, șuncă) este și mai periculos chiar dacă se comsumă zilnic o cantitate mică. Șansa de a dezvolta cancer ce colon a crescut cu 20% pentru fiecare 25 de grame de carne procesată consumată, ceea ce reprezintă practic o fâșie de slănină.

„O cantitate mică de carne procesată pare să aibă același efect cancerigen ca o cantitate mare de carne roșie”, a comentat profesorul Tim J. Key. Potrivit NHS din Marea Britanie. El a explicat că o felie de șuncă conține 23 de grame de carne procesată, în timp ce o friptură la grătar conține 163 de grame de carne roșie.

Scopul acestui studiu a fost să convingă populația, mare amatoare de carne roșie și alimente procesate să reducă consumul. „Rezultatele noastre sugerează, în mod concludent că persoanele care mănâncă carne roșie și procesată de patru sau mai multe ori pe săptămână au un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal, decât cei care mănâncă carne roșie și procesată de mai puțin de două ori pe săptămână“, a spus dr. Key, potrivit DC News.

Cancerigenă pentru oameni

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2015 că există dovezi pentru a clasifica carnea procesată drept „cancerigenă pentru oameni”. OMS a inclus-o în grupul celor mai periculoase substanțe pentru sănătate alături de țigară, alcool, plutoniu și aerul poluat.

„Pentru un individ, riscul de a dezvolta cancer colorectal din consumul de carne procesată rămâne mic, dar acest risc crește odată cu cantitatea de carne consumată

Având în vedere numărul mare de oameni care consumă carne procesată, impactul global asupra incidenței cancerului este de importanță pentru sănătatea publică”, a spus dr. Kurt Straif, șeful Programului de monografii IARC, citat de 20min.es.