Alimentele organice, o minciună! Nu sunt mai sănătoase, susține un profesor de la Universitatea Harvard, citat de Daily Mail.
Cercetările sugerează că alimentele organice nu au beneficii semnificative pentru sănătate. Nu există dovezi care să demonstreze că alimentele organice sunt mai sănătoase decât cele cultivate în mod convențional, susține un profesor de la Universitatea Harvard, citat de Daily Mail.
Alimentele organice, sursă de profit
Alimentele organice, evaluate la peste 75 de miliarde de dolari, au fost mult timp considerate superioare alimentelor cultivate în mod convențional, unele studii susținând că au proprietăți suplimentare pentru sănătate și te pot ține departe de boli.
Mai mult de două treimi dintre americani cred că alimentele tratate cu mai puține pesticide dar care adesea costă mult mai mult decât alimentele obișnuite, sunt mai sănătoase.
Cu toate acestea, dr. Robert Paalberg, profesor în Programul de știință al durabilității de la Universitatea Harvard, a spus că dovezile care sugerează că alimentele organice sunt mai hrănitoare dar sunt nesigure sunt insuficiente, iar consumul de mai puține pesticide ar putea să nu aibă un impact major asupra sănătății.
„Nu există dovezi de încredere care să arate că alimentele cultivate organic sunt mai hrănitoare sau mai sigure”, a spus el.
Nu există diferențe între alimentele organice și cele convenționale
Dr. Paalberg a făcut referire la o cercetare din 2012 de la Universitatea Stanford, care a analizat 237 de studii despre alimente ecologice. Cercetătorii nu au găsit diferențe convingătoare în ceea ce privește nutrienții sau beneficiile pentru sănătate între alimentele organice și cele convenționale.
Principala diferență a fost că alimentele organice au avut mai puține pesticide.
Dr. Dena M Bravata, cercetătorul principal al studiului, a spus la momentul publicării: „Nu există o mare diferență între alimentele organice și cele convenționale dacă ești adult și iei o decizie bazată exclusiv pe sănătatea ta”.
Alimentele ecologice încă folosesc pesticide, dar conform Departamentului Agriculturii din SUA, acestea sunt în mare parte limitate la surse naturale, cum ar fi cuprul și sulful, în timp ce produsele convenționale pot folosi pesticide sintetice.
Cu toate acestea, fermierii ecologici au încă acces restricționat la 25 de pesticide sintetice, în timp ce agricultura convențională poate folosi mai mult de 900.
Interzicerea pesticidelor nu are sens
Dr. Paalberg a spus că interzicerea pesticidelor sintetice din alimente organice nu are niciun beneficiu pentru sănătate.
„Interdicția organică a substanțelor chimice sintetice nu reușește, de asemenea, să îmbunătățească siguranța alimentelor în SUA, deoarece utilizarea pesticidelor este acum reglementată în mod semnificativ în agricultura convențională (utilizarea insecticidelor în prezent cu 82% mai mică decât era în 1972) și pentru că produsele din supermarketuri au au fost spălate pentru a îndepărta aproape toate reziduurile chimice care ar putea rămâne”, a spus el.
El a subliniat o analiză USDA din 2021 a reziduurilor de pesticide pe mai mult de 10.000 de mostre de alimente convenționale. S-a constatat că peste 99 la sută dintre probe aveau reziduuri care erau cu siguranță sub nivelurile de toleranță ale Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), care reprezintă una din o sută de părți de expunere.