Alimentele care te fac mai simpatic. Ce să mănânci ca să-ți păstrezi buna dispoziție

Anumite alimente pot influența starea de spirit a unei persoane datorită componentelor chimice pe care le conțin. Astfel, conform unor studii medicale, dacă mâncați mai multă ciocolată, fructe de pădure sau căpșuni, deveniți mai bine dispuși.

Consumul anumitor alimente poate influența buna dispoziție și veselia, susțin mai multe studii medicale, datorită compoziției chimice. Astfel, aceste alimente conțin, de exemplu, substanțe asemănătoare acidului valproic. Acesta este un compus care se folosește în medicamentele psihoregulatoare cu utilizare largă în tratarea unor tulburări psihice caracterizate prin schimbări bruște ale dispoziției. Informația a fost prezentată pe site-ul eurekalert.org.

Astfel, conform acestor studii, produse farmaceutice precum Depakine, Depakote sau Stavzor conțin acid valporic. Medicamentele sunt utilizate în tratarea pacienților maniaco-depresivi sau a celor care suferă de afecțiuni similare.

Pe de altă parte, în moleculele de ciocolată, în fructele de pădure și în alimentele bogate în Omega 3 se găsesc substanțe asemănătoare. Acestea, așa cum s-a demonstrate, au efecte pozitive asupra bunei-dispoziții a celor care le consumă, comparabile cu cele ale medicamentelor din gama invocată mai sus.

Ce alimente își dau bună dispoziție

Unul dintre autorii unui asemenea studiu, Karina Martinez-Mayorga, susține că au fost identificate numeroase dovezi care arată acest lucru. Potrivit spuselor sale, substanțele chimice din ciocolată, afine, mure, zmeură, căpșune, ceaiuri sau alte alimente pot fi folosite pentru ameliorarea stărilor psihologice. Iar acest lucru a precizat ea, îi încurajează pe oamenii de știință să cerceteze mai departe regulatorii de stare din hrana de zi cu zi.

„Următoarele ținte sunt identificarea unor compuși regăsiți în alimente, care să acționeze nu doar asupra instabilității, ci și a sănătății cognitive, care să sporească activitatea mentală și să prevină pierderile de memorie”, a declarat Karina Martinez-Mayorga, conform sursei citate mai sus.

Lista alimentelor care ajută la menținerea unui tonus ridicat

Lista alimentelor care fac minuni cu starea de spirit a celor care le consumă cuprinde următoarele:

Ouă. Consumând proteine va crește nivelul de vigilența și de energie. Pentru a asigura aportul de proteine, se recomandă un ou fiert care oferă și o doză de vitamina D ce crește cantitatea de serotonină din creier și duce la o stare de spirit mai bună.

Cerealele integrale. Carbohidrații declanșează eliberarea de insulină în sânge. Substanța relaxează și calmează tensiunile.

Spanacul. Lipsa de acid folic reduce nivelul de serotonină din creier, iar acest lucru poate provoca depresie. Spanacul oferă 50% din aportul recomandat pe zi de acid folic. Mai conține magneziu, un mineral care are efecte relaxante și tranchilizante și care ajută la păstrarea bunei dispoziții.

Somon. Un deficit de seleniu poate cauza anxietate și iritabilitate. O porție de somon va oferi aproximativ 75% din nevoia zilnică de seleniu. Somonul este, de asemenea, încărcat cu acizi grași esențiali, Omega-3, care joacă un rol important în funcția creierului și alungă depresia.

Ciocolata. Gustul dulce stimulează centrul bunei dispoziții a creierului. Ciocolata neagră ne face veseli și bine dispuși.

Fructele de pădure. Afinele, murele, zmeura, toate sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că sunt o sursă importantă pentru o stare de spirit excelență.

Fructe care au coajă lemnoasă. Migdalele sau nucile sunt surse importante de vitamina B6, care ajută organismul să transforme triptofanul în serotonină. Atunci când mâncați alimente bogate în triptofan, trebuie să va gândiți, de asemenea, să consumați alimente bogate în vitamina B (cum ar fi migdale, nuci, fistic). Alimentele bogate în vitamina B ar putea elima starea de anxietate, depresie, stres.

Citrice. Vitamina C din citrice este esențială pentru a alungă stresul.

Bananele. Ajută la schimbarea stării de spirit deoarece sunt bogate în potasiu. Este un electrolit care ajută la o tensiune arterială mai mică. Același efect îl au și fasolea, porumbul și cartofii.