Alimente pentru reducerea colesterolului. Te scapă de mai multe afecțiuni

Sursa: arhiva EVZ

Un cunoscut cardiolog a declarat că există anumite alimente pentru reducerea colesterolului. Acestea te pot scăpa și de obezitate, hipotiroidism și de diabetul zaharat de tip 2.

Un cunoscut cardiolog a declarat că sedentarismul, anumite afecțiuni (obezitatea, hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 2), ereditatea, stresul și înaintarea în vârstă pot influența nivelul colesterolului. Cu toate astea, există anumite alimente pentru reducerea colesterolului. Vei vedea rezultate dacă le vei consuma în fiecare săptămână.

Nivelul total de colesterol din sânge

HDL colesterol: valori normale: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl; LDL colesterol: valori normale: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl. Medicul vă va recomanda un obiectiv de LDL colesterol în funcţie de factorii dumneavoastră de risc; Trigliceridele: valori normale: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl; Colesterol total – valori normale: < 200 mg/dl, valorile la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;

„Când vine vorba de sănătatea generală, nu există nimic mai important decât să vă protejați sănătatea inimii. În calitate de  cardiolog, le spun întotdeauna pacienților că scăderea colesterolului LDL („rău”) poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare – iar nutrientul nr. 1 care îi poate ajuta îl reprezintă fibrele”, spune medicul într-un articol publicat în CNBC.

Pentru reducerea colesterolului, cardiologul a recomandat următoarele alimente:

1. Ovăz

„Întotdeauna îmi aprovizionez bucătăria cu ovăz și, de obicei, am o jumătate de cană pe zi. Nu numai că sunt bogate în fibre, dar conțin o mulțime de antioxidanți, inclusiv cei care ajută la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale . Ovăzul este grozav și crud, poate fi presărat peste iaurt sau gătit și servit cu afine și scorțișoară”.

https://www.youtube.com/watch?v=Fu4Av6Ssdzw&t=45s

2. Năut

„Toate fasolea și leguminoasele sunt bune pentru noi, dar năutul este unul dintre preferatele mele pentru că este atât de versatil. Îl puteți adăuga într-o tocană, îl puteți arunca în salată sau îl puteți prăji în cuptor ca o gustare distractivă. Este plin de potasiu și magneziu, ambele importante pentru controlul tensiunii arteriale. O cană are aproape 15 grame de proteine, 12 grame de fibre și un sfert din necesarul zilnic de fier”.

3. Rucola

„Frunzele verzi de toate formele și dimensiunile ar trebui incluse în dieta noastră de zi cu zi. Îmi place rucola pentru aroma sa piperată. Două căni de rucola pot furniza un gram de fibre în doar 10 calorii. Rucola este o sursă excelentă de beta-caroten, care se transformă în vitamina A. Aceasta este esențială pentru o vedere bună, un sistem imunitar puternic și o piele sănătoasă”.

4. Migdale

„Toate nucile și semințele, în formele lor crude și neprocesate, sunt surse excelente de nutriție și obișnuiesc să le mănânc zilnic. O mână mică de migdale oferă trei grame și jumătate de fibre, șase grame de proteine ​​și aproape 40% din necesarul zilnic de vitamina E. De asemenea, semințele de chia și de in sunt bogate în fibre și conțin multe proteine ​​și acizi grași omega 3”.

5. Avocado

„De obicei, nu ne gândim la avocado ca o sursă de fibre, dar un avocado de mărime medie furnizează 14 grame. La puțin peste 300 de calorii, un avocado este, de asemenea, o sursă excelentă de multiple vitamine esențiale, minerale și grăsimi mononesaturate sănătoase”.