Anumite alimente sunt de natură să ofere protecție, în anotimpul rece, în fața virozelor și a gripelor de sezon.
Odată cu venirea toamnei și a scăderii temperaturilor, apar virozele și gripele. Aceste afecțiuni care durează, de regulă, în jur de șapte zile, vin cu dureri de cap și musculare, strănut și congestii nazale. De regulă, aceste afecțiuni sunt tratate cu analgezice, antiinflamatorii dar și un complex de vitamine care urmăresc să întărească sistemul imunitar al pacientului. Pe lângă acestea, există mai multe fructe și legume care, introduse în alimentația zilnică ajută la îmbunătățirea sănătății. Organismul face față mai ușor virozelor și gripelor, fiind mult mai întărit de aceste alimente.
Iată câteva dintre aceste alimente care au un efect benefic asupra organismului și sunt recomandate în timpul sezonului rece, în caz de viroză și răceală.
Unul dintre acestea este sfecla albă care are proprietăți depurative și este indicată pentru ficat. Se pot consuma și frunzele de sfeclă care sunt bogate în acid folic, calciu, magneziu, cupru, zinc, proteine, fibre, beta caroten, vitaminele A, B si C. Frunzele au proprietati detoxifiante și alcalinizante.
Ridichea neagră este considerată o legumă anticancerigenă cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Această legume ajută la regenerarea sistemului cellular, oxigenându-l și întârziind îmbătrânirea.
Recomandate consumului în această perioadă sunt și nucile de Brazilia. Acestea sunt bogate în vitaminele B, D și seleniu.
Citricele protejează în caz de răceală
Grapefruitul ajută nu doar la vindecare, ci și la prevenirea bolilor. Fructul are o putere foarte mare antibacteriană și antiseptică. Este recomandat pentru răceală și viroze, dar poate fi consumat și în dietele de slăbire. Citricele, în general sunt recomandate în caz de viroză și răceală datorită conținutului ridicat de vitamina C.
Usturoiul este un campion împotriva infecțiilor. În ciuda mirosului care nu este pe placul tuturor, usturoiul vindecă și dezinfectează, deoarece are proprietăți antifungice. În același timp reglează circulația sângelui și este foarte este bun pentru inimă. Consumul de usturoi ajută și la întărirea sistemului imunitar.
Grapefruitul, afinele și ghimbirul
Fructele de afine sunt folosite pentru combaterea cistitei, a virușilor și altor infecții. De asemenea, sunt recomandate bolnavilor de diabet.
Rădăcina de ghimbir stimulează sistemele imunitar și circulator. Este foarte apreciată în tratarea răcelii și virozelor.
Pe lângă consumul acestor alimente, în caz de răceală și gripă se recomandă consumul de ceaiuri, hidratarea organismului și folosirea în timpul somnului a unui umidificator.