Alimente care ne ajută în lupta cu deficitul de fier. Este recomandat consumul lor în combinație cu fructe sau legume bogate în vitamina C

Sursa foto: 164704782 © Tatjana Baibakova | Dreamstime.com

Fierul este o componentă de bază a hemoglobinei, având un rol important în crearea globulelor roșii. De asemenea, el este responsabil de transportarea oxigenului prin corp sau de reglarea sistemului imunitar. Cantitatea mică de fier din corpul uman reprezintă o problemă care ar putea avea un impact asupra sănătății.

Fierul are multe funcții esențiale și joacă un rol important în dezvoltarea sistemului nervos, participând la formarea mielinei și a rețelelor neuronale.

Există două tipuri de fier: hemic și non-hemic. Cel hemic se găsește în produsele de origine animală și se absoarbe ușor. În cazul fierului non-hemic, el se găsește în produsele de origine vegetală.

Deficitul de fier din organism este, de cele mai multe ori, tratat prin administrarea de suplimente, însă putem menține cantitatea de fier necesară zilnic la un nivel înalt cu ajutorul alimentației.

Alimente bogate în fier

Ficatul

Este, poate, cel mai popular aliment bogat în fier. Indiferent că vorbim despre ficatul de pasăre, de porc sau de vită, el asigură doza de fier necesară pentru o zi. Ficatul de gâscă conține 30 mg de fier, cel de porc conține 22 mg, iar cel de vită 8 mg.

Carnea de vită

Persoanelor care se confruntă cu o carență de fier le este recomandat consumul de carne de vită. Fierul din compoziția acestuia se absoarbe ușor, ba mai mult, acest tip de carne are un conținut ridicat de zinc, vitamina B12 și B6 dar și seleniu. Componența cărnii de vită este considerată completă pentru dezvoltarea unui organism sănătos.

Peștele

Un alt aliment care conține fier hemic este peștele. Cea mai mare cantitate o regăsim în peștele gras, cum ar fi macroul sau sardinele.

Gălbenușul de ou

Acesta conține o cantitate de 7,2 mg de fier. Dacă îl consumăm împreună cu albușul, organismul îl va asimila mai ușor.

Cartoful

Conține de trei ori mai mult fier în comparație cu 90 de grame de piept de pui. Cartoful copt este o sursă importantă atunci când ne confruntăm cu deficit de fier.

Broccoli

Se află pe lista celor mai bogate alimente în fier. Pe lângă aceasta, el are un conținut mare de vitamina C, vitamina K și magneziu. Leguma este benefică organismului și se recomandă consumul ei cât mai des posibil.

Spanacul

Din clasa legumelor, spanacul este cea mai bogată atunci când vorbim de cantitatea de fier aflată în compoziția sa. Pentru ca organismul să aibă o absorbție mai bună, spanacul poate fi mâncat în combinație cu ardei roșu, bogat în vitamina C.

Fasolea

Fierul se găsește în orice tip de fasole, cu precădere în cea albă sau cea de tip mung. Pentru a-i facilita absorbția în organism, consumă fasolea cu salată de vară sau alte legume bogate în vitamina C.

Ciocolata neagră

Este un desert gustos dar care ne asigură și o cantitate importantă de fier în organism. 100 g de ciocolată neagră conțin 17 mg de fier. În cazul persoanelor anemice, li se recomandă consumul unei tablete pe zi. Pentru a facilita absorbția în organism, o poți consuma alături de căpșuni.