Cancerul este o boală extrem de grea și nemiloasă. Termeni precum tumoră, neoplazie, neoplasm sau malignitate sunt folosiți ca sinonime pentru această boală. Au fost realizate multe studii, însă cercetătorii nu au reușit să răspundă la întrebarea „de ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer”. Există o legătură între stilul nostru de viață și apariția tumorilor, însă ideea că alimentele favorizează sau ajută la lupta împotriva cancerului sunt niște mituri.
Cercetările efectuate de-a lungul anilor au arătat că unele alimente și compoziția acestora poate favoriza apariția cancerului. Această idee este un mit, important pentru sănătatea nostră fiind un regim alimentar sănătos și mișcare zilnică.
„Există o oarecare legătură între cancer şi alimentaţie. De exemplu, obezitatea duce la apariţia mai rapidă a unor tumori, cum este cancerul de sân, cel ovarian, colorectal sau tiroidian. Cel mai vehiculat subiect este că consumul de carne roşie ne aduce foarte multe probleme”, a spus medicul Mara Jidveian Popescu în cadrul unei emisiuni tv.
Studiile arată că există o legătură între consumul de carne roșie și apariția tumorilor. Vita, vânatul, mezelurile și produsele de tip fast-food duc la creșterea riscului de cancer de colon sau chiar de pancreas. Carnea albă, de pește, pui sau curcan, s-a dovedit a fi benefică pentru sănătate.
„Atunci când mă refer la o cantitate crescută de consum de carne roșie, mă refer la un consum de peste 200 de grame pe săptămână. Românii, în principiu, nu prea sunt consumatori de carne roșie”, a precizat medicul.
Ideea că zahărul hrănește celulele canceroase este un mit, pornit însă de la niște informații corecte. Toate celulele organismul se hrănesc cu glucoză, pentru că acesta este modul în care funcționăm. Indiferent de ce alimente consumăm, ele sunt metabolizate și ajung sub formă de glucoză la celule.
Dieta vegetariană nu ne apăra de tumori
Medicul Mara Jidveian Popescu susține că nici dacă renunțăm complet la carne nu suntem protejați de cancer. Totuși, pentru o alimentație sănătoasă, este recomandat să consumăm zilnic cel puțin 500 de grame de fructe și legume în stare crudă. Studiile au arătat că acest obicei ajută într-adevăr la prevenirea cancerului de sân și cel de colon.
„Deci, se recomandă un consum de fructe și legume crude, dar nu ne poate apăra efectiv de apariția unui cancer. A mai fost o controversă legată de consumul de soia și cancerul la sân.
Această controversă a apărut din faptul că soia conține niște substanțe care se numesc fitoestrogeni și care sunt foarte asemănătoare cu estrogenul natural pe care îl au. Foarte multe tumori de sân sunt hormono-sensibile, cu alte cuvinte răspund la estrogeni și s-a considerat că un consum crescut de soia poate să hrănească sau să stimuleze creșterea unor astfel de tumori”, a mai spus medicul Mara Jidveian Popescu.
Pentru un corp sănătos, este recomandat să facem cât mai mult sport. În prevenirea cancerului, mișcarea este mai importantă decât alimentația. Specialiștii ne sfătuiesc să facem cel puțin 30 de minute de sport pe zi, indicat fiind să combinăm exerciții de tip aerobic cu cele pentru masa musculară.
Mituri despre cancer spulberate
Medicul Mara Jidveian Popescu susține că este importantă alimentația zilnică, însă unele informații cu privire la apariția cancerului nu sunt decât mituri:
- Consumul de carne crește riscul de apariție al cancerului – FALS.
- Utilizarea îndulcitorilor artificiali crește riscul apariției tumorilor – FALS.
- Consumul de alimente modificate genetic crește riscul apariției cancerului- FALS.
- Dietele vegetariene scad riscul apariției cancerului – FALS.
Pentru a evita apariția cancerului, trebuie să avem grijă la obezitate. O viață sănătoasă este compusă din mâncare sănătoasă, mișcare și consumul de lichide, de preferat apă sau ceaiuri neîndulcite.
„Ştiu că se tot spune la televizor de acei 2 litri pe zi. Nu este chiar atât de fix. Se calculează necesarul fiecărui om în parte, în general în funcție de greutatea corporală. 30 de ml x câte kilograme avem”, a mai spus medicul.
Apariția cancerului este favorizată de mai mulți factori. Doar în 5-10% din cazuri tumora este ereditară. De cele mai multe ori, componenta ereditară, în combinație cu fumatul, alcoolul sau obezitatea, duce la îmbolnăvire.
Nouă sfaturi pentru a preveni apariția cancerului
Un stil de viață sănătos ne ajută să ne ferim de orice tip de boală. Medicul Mara Jidveian Popescu ne oferă nouă sfaturi pentru a preveni cancerul:
- Fă cât mai mult sport, recomandat fiind cel puțin 30 de minute pe zi.
- Limitează consumul de alimente sau băuturi bogate în calorii.
- Renunță la băuturile îndulcite artificial.
- Consumă zilnic fructe și legume în stare crudă.
- Limitează consumul de carne roșie.
- Renunță la carnea procesată sau preparatele fast-food.
- Consumă alcool cu moderație, două pahare pe zi în cazul bărbaților și unul în cazul femeilor.
- Dormi cel puțin șase ore pe noapte.
- Suplimentele alimentare anticancerigene nu sunt recomandate.