Președintele Biden a stabilit retragerea tuturor forțelor americane din Afganistan, luându-și însă angajamente ample pentru a-și menține prezența diplomatică și a unor programe de ajutor masiv pentru a împiedica teroriștii să folosească Afganistanul ca platformă de lansare a atacurilor globale.
Însă aliații NATO sunt foarte preocupați legat de modul în care aeroportul internațional din Kabul și principala unitate medicală de care depind diplomații și lucrătorii din domeniul asistenței vor fi menținute operaționale și sigure. Aliații NATO speră ca Biden să ofere niște răspunsuri la summitul NATO la care va participa luni la Bruxelles.
Presiunea diplomatică internațională asupra Kabulului împarte în două guvernul lui Ghani. În loc ca aceștia să se unească și să acorde sprijin, mulți dintre principalii oficiali ai puterii militare și politice din Afganistan, acționează independent, căutând protecție proprie.
În plus față de Statele Unite, mii de forțe NATO și alte forțe partenere din 36 de țări care participă la Operațiunea de asistență din Afganistan, se pregătesc să se retragă.
Într-o întâlnire de săptămâna trecută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul apărării Lloyd Austin „ne-a reafirmat angajamentul de a face tot ce putem pentru a-i ajuta pe partenerii noștri cu un sprijin decisiv”.
„Este probabil ca președintele să confirme la summitul NATO că americanii își vor păstra ambasada, la Kabul, cu toate garniturile necesare”, a declarat un oficial european.
„Dar trebuie să știm cine va conduce spitalul. Cine are grijă de aeroport? Ce fel de aranjamente sunt disponibile pentru alte ambasade în afară de americani? Trebuie să știm cum să intrăm și să ieșim din Kabul și care este planul pentru un proces de pace. ”
Întrebat despre aeroport și facilitatea medicală din Kabul, McKenzie a declarat că „planurile noastre sunt foarte avansate în ceea ce privește finalizarea retragerii forțelor american și, bineînțeles, a NATO și a altor parteneri de acolo.” Dar, deși „recunosc că este un subiect de interes permanent pentru mulți oameni, făcând publice astfel de informații ar putea oferi un avantaj tactic „celor care ne-ar ataca”.
Situația din Afganistan
Standardele de asistență medicală din Kabul sunt atât de slabe încât majoritatea ambasadelor ar fi forțate să închidă dacă unitatea medicală adiacentă aeroportului internațional, echipată pentru a oferi îngrijire diplomaților și personalului NATO, nu ar putea rămâne operațională. Aeroportul însuși a fost protejat și condus de trupele turcești, iar discuțiile sunt în curs în legătură cu continuarea acestei sarcini, conform diplomaților.
"Securitatea la aeroport va fi importantă nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru alte națiuni pentru a-și menține prezența diplomatică la Kabul", a declarat Kirby. Fără aceasta, accesul și căile de evacuare, precum și fluxul de ajutor promis ar fi dificil, dacă nu chiar imposibil.
Acest subiect va fi lansat în timpul unei întâlniri bilaterale între Biden și Erdogan, în timpul summitului de la Bruxelles. Turcia, care are aproximativ 500 de soldați în Afganistan, spune că ar avea nevoie de mai mult de atât pentru a oferi securitate aeroportului.
Cu toate acestea, o declarație talibană emisă sâmbătă ar putea rescrie cursul evenimentelor. În timp ce Afganistanul are nevoie de asistență internațională, militanții vor considera orice forță externă rămasă în Afganistan drept „ocupanți”.
„Prezența forțelor străine în țara noastră este inacceptabilă. Aeroporturile, securitatea ambasadelor și a oficiilor diplomate străine sunt responsabilitatea afganilor. Nimeni nu ar trebui să-și păstreze prezența militară sau de securitate în țara noastră.”, conform Washington Post.