Posibilele alianțe preconizate pe scena politică m-au făcut extrem de curios. Frăția dintre PNL și PSD, preconizata alianță de dreapta între PMP, USR și Forța Dreptei m-au instigat să caut în istoria interbelică a României - atunci când putem vorbi, totuși, despre o viață politică relativ normală – alte exemple. Cum se făceau pe vremuri alianțele politice? Sau cartelurile cum erau ele denumite?
Enumăr pe câteva. În 1922 a existat o alianță între Partidul Naţional-Liberal, Partidul Ţărănesc Basarabean şi Partidul Democrat al Unirii din Bucovina. În 1926 între Partidul Naţional, Partidul Național-Liberal, Partidul Țărănesc Basarabean și Partidul Democrat al Unirii din Bucovina.
În 1926, între Partidul Naţional şi Partidul Ţărănesc, din 1928 între Partidul Naţional şi Partidul Poporului, între Partidul Naţional-Ţărănesc şi Partidul Social-Democrat, în 1931 între guvernul Iorga şi Partidul Naţional-Liberal, în 1937 între Partidul Naţional-Liberal şi Frontul Românesc, şi între Partidul Naţional-Ţărănesc şi Uniunea Democratică, Frontul Plugarilor, Madosz, Partidul Socialist.
Le-am enumerate așa- pe repede înainte, însă abia acum începe distracția. Unele carteluri/alianțe au fost de-a dreptul ridicole. - Pe 23 Octombrie 1923 s-a semnat la București a așa-numitului pact de la Ciucea între Partidul Poporului al generalului Averescu și Partidul Maghiar. Viitorul Mareșal al României, Averescu, legenda României Mari se împrietenea politic cu maghiarii!
- În februarie 1926 la alegerile locale candidații Partidului Maghiar sunt înscriși pe liste comune cu cei ai Partidului Liberal. De unde se vede treaba că zicala că românii fac alegeri ca să știe cine guvernează cu UDMR-ul e mai veche și are tradiție la noi.
- În 1927 pentru o singură data în istorie s-a realizat un cartel electoral între principalele partide ale naţionalităţilor conlocuitoare - Partidul Maghiar şi Partidul German.
- În 1930 în vederea alegerilor , PNȚ a încheiat cartel electoral cu Partidul Social-Democrat, Partidul German din România, cu Partidul Popular Maghiar din România și cu Gruparea gazetarilor independenți. Da, unul dintre cei mai mari făcători de țară, făuritor al României Mari, Iuliu Maniu transilvăneanul uriaș se alia cu dușmanii politici de o viață, de milenii aș spune: maghiarii!
- La alegerile din 1932 Partidul Evreiesc din România (PER)) a încheiat un cartel electoral cu PNȚ și a obținut 5 mandate de deputat, iar Uniunea Evreilor din România s-a aliat cu PNL și nu a obținut nici un mandat. Scindarea nu e doar o treabă romînească.
- În 1937 în vederea câștigării alegerilor, partidul guvernamental PNL a încheiat cartel electoral cu două grupări antisemite și anti-democratice, Partidul German (condus de Fritz Fabricius) și Frontul Românesc (aflat sub conducerea lui Alexandru Vaida-Voevod). Iuliu Maniu, președintele PNȚ, parafa, la 25 noiembrie, un ,,pact de neagresiune” cu Gheorghe Brătianu, președintele PNL-georgist, și Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul formațiunii Totul pentru Țară (TpȚ), un alt nume pentru Mișcarea Legionară.
De râsul curcilor. Așa se făcea politică atunci. Oricum mult mai elegant. Nimic ideologic, dar se anunța public că un cartel urmărea accesul la putere. Nu era nimic ideologic. Dacă alianța de dreapta PMP, USR și Forța dreptei are o logică, puncte comune ideologice, cea tacită dintre PNL și PSD chiar n-are nicio noimă!